Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е предложил на Киев сделка: в замяна на изтеглянето на украинските войски от района на Бахмут той бил обещал да издаде информация за местоположението на руските войски, която Украйна да използва, за да ги атакува, пише в. "Вашингтон Пост", като се позовава на поредна порция от изтеклите документи на Пентагона.

Според документите Пригожин е предал това предложение през януари 2023 г. чрез свои познати от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, с които е поддържал контакти по време на войната. Освен разговорите по телефона Пригожин се е срещал лично с офицери от ГРУ в африканска държава, пише американският вестник.

Кои точно позиции е предложил да разкрие Пригожин, не се уточнява.

Двама украински официални представители анонимно са потвърдили пред "Вашингтон Поуст", че Пригожин "многократно" е провеждал разговори с украинската ГРУ. Киев не се е съгласил с предложението по отношение на Бахмут (според един от източниците то е било отправено няколко пъти), защото, уверяват събеседниците на изданието, нямат доверие на основателя на ЧВК "Вагнер". Вашингтон също се съмнява в искреността на Пригожин, казва пред изданието анонимен американски служител.

В интервю за "Вашингтон Поуст", което беше публикувано на 13 май, украинският президент Володимир Зеленски не потвърди, но и не отрече категорично контактите с Пригожин. "Това е въпрос на [военното] разузнаване", каза той. Малко след публикуването на интервюто вестникът премахна тази част от текста от сайта си - но той е бил върнат след публикуването на статията за предложението на Пригожин от януари.

През февруари и май Пригожин влезе в публична конфронтация с руското министерство на отбраната, обвинявайки ведомството в недостатъчни доставки на боеприпаси за отрядите на ЧВК "Вагнер" край Бахмут.

Според руското издание "Медуза", близки до президентската администрация, предполагат, че подобно поведение може да е предизвикано от факта, че Пригожин е дал лично обещание на руския президент Владимир Путин да превземе Бахмут и сега рискува да "провали срока".

Според източниците на изданието пропагандистите в държавните медии вече са получили "предупреждение" от Кремъл, че ако Пригожин продължи да критикува руското министерство на отбраната и да говори за "провалите на фронта", той трябва да бъде "позициониран като предател" в публикациите. Вестник "Вашингтон Пост" също така твърди, че руското министерство на отбраната е подготвяло кампания за публична критика на Пригожин, но не е успяло да я организира.

Самият Пригожин, след публикуването на интервюто на Зеленски, в отговор на молба да "потвърди среща с [ръководителя на ГУР] Кирил Буданов или с представители на ГУР в Африка" по обичайния си саркастичен начин заяви: "Да, разбира се, че мога да потвърдя тази информация, ние изобщо няма какво да крием от чуждите тайни служби: Буданов и аз все още сме в Африка. А що се отнася до "Вашингтон Пост" и факта, че изтриха този фрагмент, мисля, че е защото не са си купили навреме билети и се страхувам, че ако някой разбере, че "Вашингтон пост" все още е в Африка, ще му продадат бизнес класа на висока цена. Така че те просто искат да спестят пари, както обикновено".

След публикуването на новата статия за предполагаемото предложение за отстъпване на позициите на руските войски в замяна на Бахмут, основателят на ЧВК "Вагнер" направи още един саркастичен коментар. Той заяви, че журналистите "е трябвало да свършат малко повече работа и да направят скрийншотове от телефона", за да потвърдят, че уж е общувал приятелски с Буданов.