Евгений Пригожин, основателят на наемническата военна компания "Вагнер", заяви днес във видео, че украинският град Бахмут на практика е обкръжен от руските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пригожин, облечен в клипа във военна униформа, призова украинския президент Володимир Зеленски да изтегли силите си от града, който "Вагнер" опитва да превземе от месеци. Той добави, че на украинските войски е оставен път за евакуация.

Хората на Пригожин от месеци са острието на настъплението в Източна Украйна. Москва гледа на Бахмут, който нарича с името му от съветско време Артьомовск, като на трамплин за превземането на по-големи градове като Краматорск и Славянск.

"Ако по-рано с нас се сражаваше професионална украинска армия, то днес виждаме все повече старци и деца. Те се бият, но животът им в Бахмут е кратък - ден-два. Дайте им шанс да напуснат града", добави Пригожин, цитиран от ТАСС.

След това в клипа се появяват възрастен мъж и две млади момчета, вероятно пленени украинци, които искат да им бъде позволено да се върнат у дома.

Въпреки че стратегическото му значение е поставено под съмнение от експертите, Бахмут се превърна в символ на борбата за контрола върху промишления регион Донбас. Зеленски посети града през декември и обеща, че той ще бъде защитаван колкото дълго е необходимо.

По-късно Пригожин съобщи със снимка в канала си, че Въоръжените сили на Украйна са взривили железопътния мост в североизточната част на Бахмут - през река Бахмутка.

Съобщава се и за подкопаване на прелеза през канала край езерото край село Хромово.

Скрийншот: Телеграм/Пригожин

Междувременно украински съд осъди на 12 години затвор руски военен пилот, чийто самолет, както се твърди, е паднал над Харков преди една година, съобщи главната прокуратура на Украйна, цитирана от ТАСС.

"Пилот от въоръжените сили на Руската федерация е признат за виновен в нарушение на законите и обичаите на войната. Осъден е на 12 години лишаване от свобода", се казва в съобщението.

Името на пилота не се посочва. ТАСС предаде, че по данни на руските правоохранителни органи става дума за майор Александър Красноярцев.