Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" изглежда се е отказал от заканата си да изтегли своите сили от Бахмут в Източна Украйна, след като през нощта е получил обещание, че ще му бъдат доставени всички въоръжения, необходими за превземането на опустошения град, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В петък Евгений Пригожин обяви, че неговите бойци, които са начело на продължаващата месеци наред офанзива срещу Бахмут, ще се оттеглят от позициите си, тъй като според него хората му са били лишени от боеприпаси и в резултат на това са претърпели "безполезни и неоправдани" загуби.

Пригожин, който неведнъж публично е изразявал личната си неприязън към руския министър на отбрана Сергей Шойгу и висшия команден състав на армията заради начина, по който водят войната в Украйна, заяви, че длъжностни лица в Москва, подтиквани от "дребнава ревност", задържат важни доставки за хората му.

Въпреки това в днешния си пост в "Телеграм" Пригожин заяви: "През нощта получихме бойна заповед, за първи път от цялото това време".

"Обещано ни е да ни бъдат дадени толкова боеприпаси и оръжие, колкото са ни необходими, за да продължим да се сражаваме... на фланга ще бъде разположено всичко, което е необходимо, за да не бъдем отрязани от врага", съобщи той.

Битката за Бахмут, разглеждана от Москва като отправна точка към други градове в украинския регион Донбас, който още не е под руски контрол, е най-интензивната във войната, като в продължение на месеци отне живота на хиляди хора и от двете страни на конфликта, отбелязва Ройтерс.

През последните седмици украинските войски бяха изтласкани назад, но успяха все пак да се задържат в града, за да нанесат възможно най-много загуби на руските сили преди планираната от Киев контраофанзива срещу нахлуващите войски на Москва по 1000-километровата фронтова линия.

Пригожин също така съобщи, че министерството на отбраната на Русия е назначило генерал Сергей Суровикин да работи заедно с "Вагнер" в сраженията около Бахмут. "Това е единственият човек с ранг на армейски генерал, който знае как да поведе бойните действия", добави той.

Суровикин бе начело на руската военна кампания в Украйна в продължение на няколко месеца, преди общото оперативно командване да бъде поверено на началника на генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов.