След като президентът на Русия Владимир Путин обяви създателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин за предател, без при това да назовава името му, последва реакция на метежника:

"Що се отнася до предателството на родината, президентът дълбоко се е заблудил. Ние сме патриоти на нашата родина. Всички бойци на ЧВК "Вагнер". Воювали сме и воюваме. И никой няма да се предаде по искане на президента, ФСБ или някой друг, защото не искаме страната да живее в корупция, измама и бюрокрация.

Когато воювахме в Африка, ни казваха, че ни трябва Африка, а после я изоставиха, защото откраднаха всички пари, които трябваше да отидат за подпомагането й.

Когато воювахме с Украйна, отидохме и воювахме, но се оказа, че боеприпасите, оръжията, всички пари, които трябваше да отидат за това, също бяха откраднати", каза той.

Пригожин и неговата ЧВК "Вагнер" поеха контрола над Ростов на Дон, където се намира щабът на Южния военен окръг, което е най-сериозното предизвикателство към ръководството на Путин до момента. Пригожин твърди, че разполага с 25 000 войници и е готов да се отправи към Москва.

След речта на Путин, в която той заяви, че виновните за метежа ще бъдат наказани, като по този начин декларира, че е взел решение бунтът да бъде потушен, последваха и други реакции.

Бившият президент на Русия, бивш премиер и настоящ заместник-председател на Съвета на сигурност Дмитрий Медведев написа в Telegram: "Сега най-важното за победата над външния и вътрешния враг, който иска да разкъса нашата Родина, за спасението на нашата държава е да се обединим около президента, върховния главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Разколът и предателството са път към най-голямата трагедия, към вселенска катастрофа. Няма да позволим това да се случи. Врагът ще бъде разбит. Победата ще бъде наша!", написа Медведев.

По-рано в подкрепа на руския президент се обявиха лидерите на Луганска и Донецка област Леонид Пасечник и Денис Пушилин, както и Сергей Аксьонов в Крим.

Говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова също призова руснаците да се обединят около Путин.

"Президентът Путин призова всички да се обединят. Това сега е главното", написа Захарова в канала си в Telegram. "Имаме един главнокомандващ. Не двама, не трима. Само един. Той призовава всички да се обединят. Това сега е най-главното. Само единство. Единство в подкрепа на главнокомандващия, подчерта тя. "Днес всички нас ни изкушават, подлагат на изпитание силата ни. Не се подавайте! Заедно с президента! Бог да ни благослови!", добави Захарова.

Същевременно чеченският лидер Рамзан Кадиров зави, че ако се наложи, силите му са готови да помогнат за потушаването на бунта на "Вагнер". Кадиров определи действията на Евгений Пригожин като "удар с нож в гърба" (Путин определи метежа по същия начин) и призова руските военнослужещи да не се поддават на никакви "провокации".