Ситуацията в Русия се нормализира, но въпросите остават повече от отговорите. Какво накара Евгений Пригожин да направи обратен завой? Бойците на частната групировка вече са извън територията на Русия, но местоположението на нейния водач - Евгений Пригожин, все още не е известно публично от вечерта на 24 юни.

Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко лидерът на "Вагнер" ще живее в изгнание в Беларус, съобщи вчера Кремъл, без да уточнява дали той ще вземе със себе си членове на своята частна военна компания.

Според анализатори по този начин Лукашенко печели престиж заради ролята си в случилото се в Русия, но също така наследява един образно казано горещ картоф, предаде Франс прес.

Катя Глод от организацията "Европейска лидерска мрежа" в Лондон казва: "Лукашенко наследи преди всичко горещ картоф. Не мисля, че такава е била волята на Лукашенко. Мисля, че той беше използван от Кремъл". И добавя, че присъствието на Пригожин в Беларус ще създаде "множество рискове" в една страна, в която лоялността на силите за сигурност е от жизненоважно значение след изборите през 2020 г., които предизвикаха вълна от демонстрации и брутални репресии.

"Единственото предимство, което беларуският лидер би могъл да получи, е да използва хората на Пригожин като лична армия срещу евентуален бунт", посочва анализаторката.

Идеята ръководителят на най-прочутата наемническа групировка в света да се установи в Беларус не се харесва на съседите му. Литовският президент Гитанас Науседа, чиято страна е домакин на срещата на върха на НАТО следващия месец, предупреди, че алиансът ще трябва да укрепи Източния си фланг, ако Пригожин или част от групата "Вагнер" се окаже в Беларус с неясни планове и намерения.

От 2020 г. насам Лукашенко става все по-зависим от Кремъл за политическото си оцеляване и дори изглежда като васал на Путин. Беларус вече прие и руски тактически ядрени оръжия, което според беларуската опозиция е сериозен удар по беларуския суверенитет.

"Разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия означава бавно анексиране на Беларус от Русия", отбелязва Уилям Алберк от Международния институт за стратегически изследвания.

"Мисля, че Лукашенко вече се чувства притиснат в ъгъла. Очевидно е, че ако Путин каже "направи ми услуга", той ще го направи с надеждата да получи някакъв лост за влияние", допълва експертът.

За беларуската опозиция, чийто лидер Светлана Тихановска замина в изгнание ден след президентските избори през 2020 г., които тя казва, че е спечелила, зависимостта на Лукашенко от Русия прави опасно решението му за приемане на Пригожин на беларуска територия.

"Пригожин не е подарък за Лукашенко, защото автократът Путин никога няма да му прости унижението, което претърпя", казва бившият беларуски министър на културата Павел Латушко, който сега е в опозиция.

"Това е малка, тактическа, изкуствена и повърхностна победа за Лукашенко, която може да се превърне в стратегически проблем", допълва той.

Според Катя Глод управлението на Лукашенко се крепи на два стълба: насилието и подкрепата на Русия. "Но сега Лукашенко явно е притеснен, защото Кремъл не е толкова силен, колкото изглеждаше", посочва тя.

Хана Любакова от Атлантическия съвет изтъква, че позицията на Лукашенко може да бъде укрепена благодарение за посредничеството му сега в руската криза. Но в по-дългосрочен план неговият режим ще понесе последствия.

"С отслабването на авторитета на Путин режимът в Минск може да се окаже с намалена подкрепа и съдействие от страна на Русия", отбелязва анализаторката.

Има ли опасност от атака на ЧВК "Вагнер" срещу Украйна откъм Беларус

Бившият председател на британския генерален щаб, Ричард Данат, предупреди, че е възможна атака срещу Украйна от страна на бойци на руската паравоенна групировка "Вагнер", ако голям брой наемници последват основателя ѝ, Евгений Пригожин, в изгнание в Беларус. Тази информация бе предадена от ДПА.

Данат изрази загрижеността си от факта, че Пригожин се оттегли в Беларус. В интервю за телевизия "Скай", бившият британски генерал посочи, че все още не е ясно колко от бойците на "Вагнер" ще последват Пригожин в Беларус. Смята се, че личният състав на "Вагнер" е около 25,000 души.

Данат предупреди, че ако Пригожин запази значителна бойна сила около себе си, той отново ще представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев, където войната започна на 24 февруари 2022 година. Той добави, че е напълно възможно Русия да използва "Вагнер" с цел да превземе Киев отново след краткотрайния бунт, който приключи със съгласието на Пригожин за деескалация, и да премести бойците в Беларус, цитира БТА.

Литва иска НАТО да засили източните граници заради Пригожин

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви днес, че НАТО трябва да засили Източния си фланг, ако Беларус подслони Евгений Пригожин, лидера на частната военна компания "Вагнер", предаде Франс прес.

Литва граничи и с Русия, и с Беларус и идния месец е домакин на срещата на върха на НАТО. Президентът на страната днес говори по време на заседание на литовския Съвет за сигурност, посветено на неуспелия бунт на "Вагнер" срещу Кремъл.

"Ако Пригожин или част от групата "Вагнер" се озоват в Беларус без планове и ясно дефинирани намерения, това означава просто, че ние трябва да засилим нашите източни граници", подчерта президентът на Литва. "Не говоря само за Литва, но и за цялата НАТО", допълни той.

Науседа каза, че страната му ще отпусне повече средства за разузнаването, за да оцени то "политическите аспекти и аспектите в областта на сигурността в Беларус".

Той също така заяви, че Литва няма да променя предвидените вече мерки за сигурност във Вилнюс за срещата на върха на алианса заради събитията, станали в Русия.

Науседа смята, че руският президент Владимир Путин след бунта на "Вагнер" ще се сблъска с още по-големи трудности и каза за него: "Кралят е гол".