Германски депутат обяви, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста. 

В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП - партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за високоплатена позиция като посланик на ЕК за малките и средни предприятия, припомня БНР.

Скандалът избухна след назначението насред твърдения, че две дами са били пренебрегнати за позицията, въпреки че били доста по-квалифицирани.

"Председателката на Европейската комисия уважава и същевременно съжалява за решението на Маркус Пипер да откаже позицията за пратеник за малките и средни предприятия на ЕС от 16 април, както беше планирано", се казва в съобщение на Комисията. Самият Пипер е заявил пред "Ханделсблат", че няма да може да работи с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Подписването на договора с Пипер предизвика остри въпроси в Берлемон. За отговори от самата фон дер Лайен настояха еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, на икономиката Паоло Джентилони, върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел и еврокомисаря по заетостта Никола Шмит.

Според медийни спекулации, назначението му се обвързваше с подкрепата на германските християндемократи за втория мандат на Фон дер Лайен начело на Комисията.

В изявлението се казва още, че Пипер е доказан експерт по малките и средни предприятия и е победил в процедура от няколко етапа. Автономността на всяка европейска институция при назначаването на висши официални лица трябва да се зачита. Затова председателката реши да замрази повторното провеждане на процедурата за избор на пратеник за малките и средни предприятия до след изборите, се подчертава в документа.