Аржентинският Сенат одобри предизвикалия сериозна полемика в аржентинското общество законодателен пакет за коренни преобразования в управлението на държавата и данъчната система на Аржентина, внесен от президента Хавиер Милей, съобщиха агенциите, предава БТА.

Така либертарианецът постигна първа победа в намеренията си за радикални промени в южноамериканската страна.

Късно снощи сенаторите приеха с 37 срещу 36 гласа пакета с реформи след 11-часови разгорещени разисквания, състояли се, докато отвън протестиращи ги призоваваха да отхвърлят законодателния пакет и влязоха в сблъсъци с полицията. Сега мерките за реформи трябва да бъдат приети и член по член, което ще проточи гласуването още.

Като олицетворение на бурните реакции, които предизвика проекта за промени на Милей, и на дълбоката поляризация в аржентинския Национален конгрес приемането на законопроекта в неговата цялост стана възможно благодарение на решаващия глас на вицепрезидента Виктория Виляруел, която е и председател на Сената. Първоначално гласовете за и против бяха поравно 36 срещу 36, но по конституция като председател в подобни случаи тя има право на решаващ глас, който тя използва в подкрепа на реформите.

"Моят глас е за", каза Виляруел пред депутатите.

Сенаторите разглеждат законодателния пакет с реформи, внесен от аржентинския президент либертарианец Хавиер Милей, 12 юни 2024 г.

Снимка: AP/БТА

Внесеният законодателен проект от Милей предвижда президентът да получи широки правомощия в енергетиката, пенсиите, сигурността и други области. Промените включват и мерки, смятани за спорни, като щедри отстъпки за чуждестранните инвеститори, данъчна амнистия за недекларирани активи и намерения за приватизация на част от държавните предприятия в Аржентина.

Полицай за борба с безредиците стреля по протестиращите в Буенос Айрес, Аржентина

Снимка: AP/БТА

Ако Сенатът приеме законодателния пакет член по член, било то и с модификации, предложените нормативни мерки ще отидат за разглеждане в долната камара на Конгреса. И ако получат одобрение и там, предложените от Милей промени ще станат първият прокаран от него закон, откакто встъпи в длъжност през декември, отбелязват агенциите.

Снимка: AP/БТА

Докато сенаторите разглеждаха внесения от Милей закондателен пакет, отвън демонстранти хвърляха пръчки, камъни и коктейли "Молотов" по полицаите, които използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат протестното множество.

Политически противници на либертарианеца Милей, членове на влиятелни профсъюзни организации и хиляди демонстранти се събраха на протеста в района на Конгреса в центъра на аржентинската столица, след като в Сената започнаха разискванията. Участниците в протестната акция отправиха искания към сенаторите да отхвърлят внесената от Милей програма за строги икономии и отмяна на икономически регулации.

Полицаи заливат с водни струи протестиращи пред сградата на Конгреса в Буенос Айрес, докато депутатите вътре разискват законопроект за реформи, внесен от аржентинския президент Хавиер Милей, 12 юни 2024 г.

Снимка: AP/БТА

Буйният десен икономист дойде на власт с обещание да изведе Аржентина от най-тежката икономическа криза, в която е изпадала за последните две десетилетия, характеризираща се с годишна инфлация, гонеща 300%, и задълбочаваща се рецесия. Но партията му, която е съставена от сравнително начинаещи хора в политиката, разполага с незначителен брой места в Конгреса, а Милей засега не успява да сключи споразумения с опозицията.