Президентът на САЩ Джо Байдън назначи специална пратеничка за възстановяването на украинската икономика, предадоха световните агенции.

Постът се заема от бившата министърка на търговията на САЩ и милиардерка, а също и голям донор на Демократическата партия Пени Прицкър. Решението е било съгласувано с правителството на Украйна, както и със съюзниците на САЩ, международните финансови институции и частния сектор.

Прицкър ще ръководи усилията на САЩ за подпомагане на възстановяването на украинската икономика, посочва Байдън в изявление. Тя беше министърка по времето на Барак Обама. Прицкър произхожда от влиятелно семейство. Брат й е губернатор на щата Илинойс, информира БТА.

Прицкър ще трябва да помогне на украинското правителство да извърши необходимите реформи за укрепване на украинската икономика, посочва Байдън.

Това е приоритет за администрацията на САЩ в момент, в който нараства безпокойството във връзка с корупцията, отбелязва Франс прес.

Прицкър ще бъде натоварена със задачата да мобилизира обществените и частните инвестиции, да дефинира приоритетите на донорите и да работи за отваряне на пазарите за износ и на предприятията и магазините, принудени да преустановят работа заради бруталните атаки на Русия, допълва президентът. Световната банка преценява, че Украйна ще има нужда от над 400 милиарда долара за възстановяването си.

В неотдавнашен доклад Американската агенция за международно развитие призова за едно възстановяване, което да модернизира украинската икономика, като бъде подсилен частният сектор, както и за засилване на борбата с корупцията.

По време на конференция в Лондон през юни, САЩ обещаха 520 милиона долара в подкрепа на енергийната инфраструктура на Украйна, един ангажимент, който е различен от над 43-те милиарда долара, предоставени на Украйна от Вашингтон под формата на помощ за сигурността на тази страна.