Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО, обявиха днес в съвместно становище финландският президент Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин в сериозен политически завой, предизвикан от руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО без отлагане", посочва Нинистьо и Марин в становището си, допълва БТА.


"Членството в НАТО би засилило сигурността на Финландия. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс", посочиха те в съвместно изявление.

Финландия, която споделя 1300 км обща граница и трудно минало с Русия, засега оставаше извън Северноатлантическия алианс, за да поддържа приятелския отношения си източния си съсед. Но постепенно засили сътрудничеството със Северноатлантическия алианс като партньор, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

"Руската инвазия в Украйна промени ситуацията със сигурността на Финландия, но непосредствена заплаха няма", увери Нинистьо.

Очаква се официално становище по въпроса за присъединяването към НАТО да бъде направено в неделя.

Според дипломати членството на Финландия ще бъде уредено бързо.

"Подкрепата за присъединяването на Финландия към НАТО в момента е 70%", каза от своя страна министърът на външните работи на страната Пека Хаависто пред външната комисия на Европейския парламент. Той уточни, че рязкото нарастване на тази подкрепа е довело и до съответните действия на политическите партии в страната.

"Финландия реши да кандидатства за членство в пакта, за да укрепи сигурността и стабилността в Балтийско море и в региона на Северна Европа. Финландия дава сигурност на региона и ще укрепи още повече НАТО като негов бъдещ член. От гледна точка на Алианса, Финландия има солидни демократични акредитиви, отговаря на критериите за членство и осигурява силна национална защита, която е взаимно оперативна с НАТО", добави Хаависто.