По техни думи застрояването е станало за сметка на околната среда и правилата за безопасност, предаде Франс прес, на която се позова БТА. "Случилото се в Мадейра е типичен пример до какво може да доведе зле планирано градоустройство", заяви Рикардо Рибейро, председател на Португалската асоциация на техниците от Гражданска защита.
Според него строежът на жилища в наводними зони и причинената от бетонирането непропускливост на почвата, особено в най-засегнатите от наводненията и свлачищата южни райони на острова, отчасти обясняват големия брой жертви - 48 загинали и над 120 ранени, както и обхвата на пораженията.
32 души засега се водят за изчезнали и са издирвани от екипи със специално обучени кучета.

През последните 30 години португалският остров Мадейра преживя зрелищно модернизиране чрез политика на ускорено застрояване, финансирана до голяма степен от ЕС. Дългият 57 и широк 22 км остров е изцяло опасан от четирилентова високоскоростна автомагистрала и пробит от десетки тунели, които му спечелиха ироничното прозвище "сирене грюйер" от защитници на околната среда.

Според еколога Хелдер Спинола, политика на масово строене на сгради, пътища и инфраструктура близо до водни пространства е причинила "непропускливост на почвите чрез асфалтиране и бетониране, което е възпрепятствало нормалното оттичане на трите главни реки, прекосяващи Мадейра". При тези условия проливните дъждове в събота "са превърнали тези водни пространства в същински водни оръдия, които са отнесли мостове и сгради", заяви лидерът на крайнолевия Ляв блок Франсишку Лока.

В столицата на острова Фуншал над 270 тежкотоварни превозни средства и 148 камиона разчистват отломките и натрупаната от дъждовете кал. На места разчистването е затруднени от непроходимите улици, изпълнени с дупки и натрупани отломки.
От неделя сутринта десетки пожарникари опитват да изпомпат водата от подземните паркинги на няколко търговски центрове, където според очевидци много хора са потърсили убежище при усилването на дъждовете в събота.

Училищата в южната част на острова, където учат около 30 000 ученици, ще останат затворени поне до утре. Властите призоваха хората да останат вкъщи и днес, за да не поемат рискове и да не затрудняват работата на спасителните екипи.

Вижте още снимки