Евакуациите от ивицата Газа към Египет за притежатели на чуждестранни паспорти и за палестинци, които се нуждаят от спешно медицинско лечение, бяха преустановени днес, предаде Ройтерс, като се позова на три източника от египетските сили за сигурност и на палестински официален представител.

Палестинският официален представител и египетски източник от сферата на здравеопазването казаха, че преустановяването се дължи на проблеми при транспортирането на подлежащите на медицинска евакуация хора от вътрешността на Газа до граничния пункт "Рафах", предава БТА.

Ограничени евакуации от Газа към Египет започнаха на 1 ноември и бяха спирани на два пъти през последната седмица заради обстрел, който по думите на хуманитарни работници е поразил или е взел на прицел медицински автоколони.

Египетските източници казаха, че няколко десетки притежатели на чуждестранни паспорти и техните роднини, както и малък брой подлежащи на медицинска евакуация хора, са влезли в Египет преди преминаванията да бъдат прекратени.

Няколкостотин притежатели на чуждестранни паспорти, хора с двойно гражданство и техни роднини преминаха през пропускателния пункт в дните, през които той бе отворен. Днес сутринта граничните власти в Газа публикуваха списък с хората, получили разрешение да прекосят границата, в който бяха включени групи от Канада, Румъния, Русия, Бразилия и Полша.