Израелската армия обяви, че е приключила с обкръжаването на град Газа в Ивицата Газа, предаде Франс прес.

Това се случва една седмица след началото на сухопътните операции на израелските сили в палестинската територия.

"Нашите военни приключиха с обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация "Хамас", обяви говорителят на израелските сили Даниел Хагари, цитиран от БТА.

Военният говорител също така добави, че "понятието прекратяване на огъня не стои на масата".

"Понятието "прекратяване на огъня не се обсъжда. Силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат "Хамас", подчерта говорителят в отговор на журналистически въпрос в тази насока.

Същевременно военното крило на "Хамас" заяви, че Газа ще бъде проклятие за Израел, предаде Франс прес.

"Газа ще бъде проклятие за Израел. Израелците трябва да очакват още връщане на техни военни в черни чували", каза говорителят на "Бригадите Изедин ал Касам".

Междувременно ливанското движение "Хизбула" заяви днес, че е атакувало 19 позиции и военни обекти на Израел, предаде Франс прес.

В изявление на движението, което разполага с подкрепата на Иран, се казва, че негови бойци са атакували днес "19 ционистки позиции и военни обекти" с ракети и гаубици.

Израелската армия заяви пък тази вечер, че е нанесла сериозен удар срещу "Хизбула", в отговор на изстрелванията на снаряди и ракети от територията на Ливан срещу Израел по-рано днес.

Израелската армия уточнява, че ударът, който е бил едновременно въздушен и артилерийски, е бил насочен срещу "инфраструктури и щабове на бойците, както и срещу инфраструктури, принадлежащи на ръководството на терористичното движение".

Същевременно двама души бяха ранени тази вечер в град Кирят Шмона, който се намира в Северен Израел, от ракети, изстреляни срещу Израел от територията на Ливан. Отговорност за изстрелването на ракетите пое въоръженото крило на "Хамас" в Ливан, добавя БТА.

От 7 октомври Израел е във война с "Хамас", след като бойци на палестинското движение извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Оттогава насетне има престрелки между израелската армия и ливанското движение "Хизбула" по протежението на израелско-ливанската граница.

Голяма част от населението на град Кирят Шмона бе евакуирана на 20 октомври, по заповед на израелската армия.

Покачването на напрежението на израелско-ливанската граница провокира опасения, че войната между Израел и "Хамас" може да се разрасне.