Британският премиер Риши Сунак е изправен пред предизвикателството да стане веган за един месец в замяна на дарение от 1 млн. паунда за благотворителност, съобщи в. "Индипендънт",, цитиран от БТА.

Сумата от 1 млн. паунда идва от богат дарител чрез веганска организация, която твърди, че животновъдството е основна причина за вредните емисии на парникови газове.

Дарителят и организацията "Веган поколение" ("Generation Vegan") твърдят, че Обединеното кралство не може да постигне целта си, без да намали драстично консумацията на месо и млечни продукти, които са причина за "най-малко 16,5 % от емисиите, причинени от човека".

От днес всички гигантски билбордове на метростанция "Уестминстър" ще популяризират предизвикателството към Сунак, като рекламите ще бъдат разположени на пероните, във влаковете, на ескалаторите и на вратите за продажба на билети.

От събота и през първите 10 дни на новата година в националните вестници ще се появят реклами на цяла страница, публикуващи отворено писмо до него.

В писмото, изпратено до "Даунинг стрийт"№ 10 в сряда, Наоми Халъм, главен изпълнителен директор на "Веган поколение", пише: "Бихме искали да дарим 1 млн. паунда на избрана от Вас благотворителна организация в замяна на това, че ще приемете растителна диета за един месец."

"Приемането на растителна диета е едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да подкрепим британските фермери и нашата природа, като същевременно изпълним ангажиментите си за намаляване на емисиите и подкрепим общественото здраве."

Говорител на "Даунинг стрийт" № 10 заяви, че не може да предложи коментар и не може да каже дали премиерът е бил информиран за потенциалното дарение.

Миналата година бившият американски президент Доналд Тръмп отказа подобно предложение, като заяви, че "се страхува да не загуби мозъчните си клетки", се твърди в една книга.

Папата не отговори на същото предложение, но даде благословията си за кампанията, а по-късно призова младите хора да ядат по-малко месо.