Кандидатът за кмет на Бурса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Алинур Акташ е разпратил по мобилните телефони аудиосъобщения на български и на гръцки език до избиратели с призив да гласуват за него, съобщи на БТА председателят на Дружеството за сътрудничество и обслужване на българските турци в Истанбул ("Бултюрк") Рафет Улутюрк, като добави, че изселническата организация е изпратила отворено писмо до президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, в което възразява срещу тази предизборна агитация.

"Уважаеми съграждани, приканвам ви да гласувате на общинските избори на 31 март 2024 г. за прилагане на социално, хуманно и морално разбиране на общинските дейности. Да гласувате за Алинур Акташ, за да реализираме нашия проект за устойчив град. Бурса ще победи на 1 април".

Това е част от съдържанието на аудиозаписа на български език, който Дружеството предостави на БТА.

Съобщението, както посочва "Бултюрк", е било разпратено по мобилните телефони до избиратели в населения компактно с изселници от България и балканските държави турски град Бурса. Същото послание е било изпратено до избиратели от Бурса и на гръцки език.

От ръководството на Дружеството са изпратили открито писмо до президента Реджеп Тайип Ердоган, в което заявяват протеста си срещу разпращането на аудиосъобщения на български и на гръцки език на турски избиратели.

В писмото на "Бултюрк" се посочва, че разпращането на съобщения на гръцки и български език е сигнал, че "или организацията на ПСР не познава своите граждани, или не приема българските и гръцките турци за турци и ги определя като българи и гърци". От организацията подчертават, че много от по-младите избиратели, до които е било адресирано съобщението, изобщо не говорят гръцки или български език. Посочва се също, че турците, изселили се от България и Гърция вследствие на репресивните политики спрямо тях в тези страни, са успели да запазят своята идентичност през годините и "не е за вярване, че партийна организация като ПСР, която управлява Турция от около 23 години, не знае тези подробности". Според "Бултюрк" разпратеното гласово послание "взима на подбив и обижда" изселническата общност и работи срещу политическите интереси на управляващата партия в Турция.

Алинур Акташ е кандидат за кмет на голямата община на Бурса за втори мандат от управляващата ПСР на Ердоган. Негов опонент е Мустафа Бозбей от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), дългогодишен кмет на община Нилюфер.

Нилюфер е община, компактно населена с изселници от България от няколко поколения, която е побратимена с община Ардино.

Според информации в медиите близо половината от регистрираните за участие в местните избори в Турция на 31 март около 210 хиляди избиратели, родом от България, живеят в Бурса.

Очаква се надпреварата между двамата основни кандидати за кметския пост на Бурса да бъде оспорвана. На предишния вот през 2019 г. Алинур Акташ спечели 49,62 на сто от гласовете срещу 47,03 на сто за Мустафа Бозбей.