Обещанието на американския президент Джо Байдън, че САЩ ще работят по-тясно и активно със съюзниците си, ще бъде подложено на проверка тази седмица, когато той вземе участие в онлайн срещата на лидерите на най-богатите демокрации в света, а после говори пред Мюнхенската конференция по сигурността, пише в. "Вашингтон таймс".

Американски правителствени служители казват, че онлайн срещата на лидерите на страните от Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония) ще бъде съсредоточена главно върху глобалните подходи към пандемията от COVID-19 и световната икономика. Байдън също така ще настоява да се намерят начини за по-добри общи действия на Г-7 по отношение на Китай, предава БТА.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп не показваше особена привързаност към срещите на индустриалните демокрации. Той полагаше безуспешни усилия за връщане на Русия в групата и не можа да свика лидерска среща на живо или онлайн миналата година, когато беше ред на Вашингтон да бъде домакин, отбелязва американският вестник.

В петък Байдън ще говори пред престижната Мюнхенска конференция по сигурността, която също се провежда в онлайн формат тази година. Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че в обръщението си президентът ще се фокусира върху "необходимостта САЩ и Европа да се заемат заедно с глобалните предизвикателства".

И двете събития се провеждат в момент, когато Байдън иска да покаже, че има по-голямо желание от Тръмп да работи заедно с американските съюзници и по-силно да се ангажира с международните организации, коментира изданието.

В. "Файненшъл таймс" обръща внимание на стратегията на Байдън за американската икономика, определяйки я като най-радикалното отстъпление от преобладаващите политики след реформите на Роналд Рейгън преди 40 години, свързани със свободния пазар.

Със своите планове за увеличаване на държавния дълг и обществените разходи до степен, невиждана от края на Втората световна война, правителството на Байдън предприема огромен фискален експеримент, а целият свят наблюдава какво ще се случи, отбелязва британският вестник.

Ако плановете на Байдън за възстановяване от кризата с коронавируса се оправдаят, това ще покаже, че е възможно справяне с пандемията, при което се постига дори по-добро състояние, отколкото преди нея, и че напредналите икономики са били твърде вманиачени на тема инфлация през последните 30 години.

Ако планът се окаже успешен, той ще покаже, че ненужната плахост през последните десетилетия е довела до това милиони хора да страдат от ненужна безработица, лишила е много райони от възможности за подобряване на жизнените стандарти и е увеличила неравенствата.

Но ако стратегията се провали, предизвиквайки прегряване, висока инфлация, финансова нестабилност и други неблагоприятни икономически условия, подобни на ситуацията през 70-те години на миналия век, американският експеримент на 2021 г. ще се окаже "един от най-големите автоголове" на икономическата политика след неуспешната рефлация на Франсоа Митеран във Франция през 1981 г., коментира изданието.