Президентът на САЩ Джо Байдън, който се бори за спечелване на кандидат-президентската номинация на Демократическата партия спечели партийните първични избори в щата Джорджия, произведени във вторник. Така той си осигури повече от нужния брой делегати, които да го подкрепят на партийния конгрес през август, когато официално ще бъде издигнат за кандидат за президент, предадоха световните агенции и БТА.

Байдън се нуждаеше от подкрепата на 1968 делегати, но стана ясно, че той прехвърля бройката с постъпването на първите резултати от изборите в Джорджия. Очакват се и резултатите от първичните избори на партията в щатите Мисисипи, Вашингтон, както и от Северните Мариански острови и от гласуването на демократите в чужбина, пояснява Ройтерс.

Републиканецът Доналд Тръмп, който няма конкуренти за републиканската кандидат-президентска номинация след оттеглянето на Ники Хейли миналата седмица, няколко часа след Байдън също преодоля това препятствие и прехвърли нужната му бройка от 1215 делегати.

Републиканците имаха същия ден първични избори в четири щата, в това число и в Джорджия. Към понеделник Тръмп имаше нужда от 139 делегати, за да прехвърли прага от необходимата бройка от 1215 делегати, които да го подкрепят на партийната конференция през лятото. На първичните избори на републиканците в щатите Джорджия, Хавай, Мисисипи и Вашингтон се излъчваха общо 161 републикански делегати.