Посланици на правителствата на Европейския съюз в Брюксел одобриха временното прилагане от 1 януари 2021 г. на търговското споразумение между ЕС и Великобритания, сключено миналата седмица, предаде БНР.

"Комисията на постоянните представители на Европейския съюз (COREPER) единодушно одобри временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.", заяви в Туитър говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер.

Търговската Брекзит сделка, която беше факт след деветмесечни преговори, сега ще бъде одобрена писмено от всички 27 правителства на ЕС до 16:00 ч. българско време във вторник, посочи още Фишер.

Очаква се Европейският парламент да одобри сделката през "новата година", каза преди това неговият председател Дейвид Сасоли, докато парламентът на Обединеното кралство ще се събере на 30 декември, за да одобри дългоочакваното споразумение.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние аплодира в понеделник "ползотворните обмени" на мнения относно Брекзит сделката, които се състояха по време на диалога между него и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от една страна, и представители на Европейския парламент, включително парламентарния Председателски съвет и съответната британска координационна група, от друга страна.

Барние се обърна с послание в Туитър, за да благодари на председателя на ЕП Дейвид Сасоли и председателя на комисията по външни работи Дейвид Макалистър за демонстрирането на "доверие и подкрепа по време на извънредните преговори".

Барние и Фон дер Лайен разкриха предишната седмица непосредствено преди Коледа, че търговската сделка с Лондон е сключена. И двамата определиха споразумението като "причина да се почувстваме облекчени", но подчертаха, че трябва да се свърши повече работа, за да може сделката да бъде приета от законодателните органи и от двете страни.

Кога ще ратифицира сделката ЕП

Европейският парламент обяви намерението си да ратифицира Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания след Брекзит на сесията си през март и по тази причина се обяви за удължаване на временния срок за прилагане на документа, който би следвало изтече на 28 февруари. Това се посочва в публикувано днес съвместно изявление на ръководителите на водещите парламентарни групи в ЕП, предаде ТАСС.

Председателите на фракциите решиха да обсъдят със Съвета на ЕС и Европейската комисия предложение за удължаване на периода на временно прилагане на споразумението, което ще позволи ратифицирането от Европейския парламент да стане на пленарната сесия през март, пише в изявлението.