Външното министерство на Чехия провежда консултации с Великобритания и Нидерландия с оглед по-нататъшни действия във връзка с експлозиите в оръжейни складове в село Върбетице през 2014 година, при който загинаха двама души. Това заявява новият министър на външните работи Якуб Кулханек в интервю, публикувано днес във вестник "Лидове новини".

Според Прага Москва е замесена в случая с експлозиите, които свързва и с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, но Русия, очаквано отхвърля тези твърдения и решително протестира, дори се стигна до взаимно изгонване на дипломати.

Чешкото министерство на външните работи се консултира по повод методите за работа по делото за експлозиите със свои съюзници в НАТО - Нидерландия и Обединеното кралство, във връзка с техния опит - как са действали тези държави в случаите със свалянето на малайзийския самолет над Украйна (машината беше свалена през 2014 година с ракета и загинаха близо 300 души - б.р.) или отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри", посочва Кулханек, цитиран от ТАСС и БТА.

И за двата случая има данни, че зад тях стоят руските спецслужби

Вчера Прага даде на Русия срок до днес на обяд да позволи на изгонените от нея 20 чешки дипломати да се върнат в Москва, като заплаши в противен случай да експулсира още техни руски колеги. Кулханек каза пред репортери, че ако Москва не го направи, то страната му ще изравни броя на експулсираните. Това означава, че Чехия ще изгони още двама сътрудници на руското посолство в Прага.

"Предлагаме на Прага да остави ултиматумите като средство за общуване вътре в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим. Утре разговорът с посланика на Чехия ще бъде продължен в министерството на външните работи на Русия", реагира остро говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

По-късно Европейският съюз определи като "непропорционална" реакцията на Русия на изгонването на руски дипломати от Чехия и обеща да подкрепи всички по-нататъшни стъпки на Прага. Това се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, разпространено в Брюксел и цитирано от ТАСС.

"Европейският съюз изразява пълна солидарност с Чехия, подкрепя действията, предприети досега от властите й, и е готов да подкрепи по-нататъшните й усилия за привличане на виновните под отговорност. ЕС осъжда непропорционалната реакция и последвалите заплахи на Русия по адрес на Чехия", се отбелязва в изявлението.

По думите на Борел "подривните действия на руските специални служби срещу интересите и сигурността на ЕС и неговите държави членки и занапред ще бъдат посрещани с най-твърда решимост, в това число и на равнище Европейски съюз, колкото е необходимо".

В отговор в публикация на страницата си във Фейсбук говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова посъветва Борел да излезе с подробен отчет за дейността на специалните служби на страните от Евросъюза, вместо отново да обвинява Русия в подривни действия.