След като за кратко проливът Дарданелите беше частично отворен, властите в Турция спряха преминаването на плавателни съдобе, за да могат летателните апарати, които гасят пламъците, да загребват вода от морето.

Заради горския пожар в Чанаккале отново е било временно преустановено движението на кораби в пролива Дарданели в двете посоки, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Борбата с горския пожар, възникнал във вторник по обяд в района Дамйери, окръг Чанаккале, продължава по въздух и суша.

Под въздействието на вятъра пламъците отново се разгоряха в гористата местност между селата Ягджълар и Ашагъокчулар.

Министерството на транспорта и инфраструктурата съобщи днес, че след като преминаването на корабите бе временно възобновено, от 03.00 ч. днес, трафикът в Дарданелите отново е бил спрян в двете посоки поради продължаващите дейности по гасене на пожара.

Снимка: БТА

По-рано огнеборците успяха да спрат разпространението на горски пожар, бушуващ от два дни в Северозападна Турция, а властите съобщиха, че корабоплаването в близкия пролив Дарданели се възобновява частично, съобщи първоначално Ройтерс.

Пожарът, който предизвика масова евакуация, скоро ще бъде овладян, заяви в сряда вечерта президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Той допълни, че повече от 150 кораба са спрени на Дарданелите, за да позволят на хеликоптери и самолети да загребват вода, за да потушат пламъците. Проливът, свързващ Егейско и Черно море (през вътрешното турско Мраморно море), е основен маршрут за кораби, превозващи стоки като петрол и зърнени храни.

Повече от 1200 души от девет села бяха евакуирани заради пожара, който избухна в окръг Чанаккале във вторник и беше труден за овладяване заради високите температури, сухия въздух и силни ветрове, съобщи вътрешният министър Али Йерликая, предава БТА. 

До вчера пламъците обхванаха на около 1500 хектара (3700 акра).

Новинарски кадри показваха бушуващи пламъци, поглъщащи изоставени къщи, и издигащ се дим по хълмове, които се виждат от жилищните райони.

Вече няколко дни бушуват пожарите и в съседна Гърция, където обстановката е още по-апокалиптична.

Пламъците там взеха и човешки жертви, изгоряха стотици животни. Хиляди хора бяха евакуирани в областта Беотия, където изгоря исторически манастир. Непрекъснато пламват нови огнища в района на Александруполис, от небето вали пепел, а МВнР препоръча на българите да избягват пътувания в този район.