Това пише руският вестник „Независимая газета”, цитиран от "Фокус". В сряда „Рослесозащита” и еколози потвърдиха информацията за масови пожари в радиоактивни участъци в руски гори. Не са изключени също така и пожари в складове за химическо оръжие, които се намират в опасна близост до гори и торфови полета.

До момента руските чиновници отричаха тези радиоактивни пожари, които могат да разширят площта на радиоактивното замърсяване и значително да увеличат разходите на държавата за компенсации на щетите.

От „Рослесозащита” вчера потвърдиха информацията за пожари в гори, заразени с радиоактивни частици след аварията в Чернобилската АЕЦ. Радиационните нива в близост до Чернобил може да се повишат и да предизвикат дългосрочно здравословни рискове, след като смъртоносните горски пожари се разпростряха в територии замърсени от аварията в атомната електроцентрала, съобщиха руски еколози вчера, пише британският вестник „Индипендънт”.

Активисти заявиха, че ефектът от пламъците, предизвикани от най-горещото време в региона от 1000 години, може да бъдат сериозни.
Това е радиация, която ще бъде опасна за местното население, живеещо в районите в близост до пожарите, както и за пожарникарите, борещи се с огъня”, заяви руският екологичен активист Владимир Чупров.
„Това, което не е ясно, е каква може да бъде опасността от комбинирането на радиационния ефект и токсичния ефект от смога. Никой не знае как се комбинират те”, допълни Чупров. Той предупреди, че в случай, че метеорологичната ситуация се промени, в частност до силни ветрове, токсичният смог може да се разпространи, но „Москва и страните от ЕС са извън рисковата зона”.

Европейски експерти потвърдиха, че пожарите в Русия не застрашават с радиоактивност континента. Възможно било радиоактивни частици да бъдат пренесени от вятъра, каквито опасения имаше в Западна Европа, конкретно в Германия, след Чернобилската катастрофа през 1986 г. Ако някакви радиоактивни частици все пак достигнат Германия, концентрацията им би била безвредна.

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е предложила в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров подкрепа в борбата с пожарите в Русия. Това съобщиха от Еврокомисията.

Около 500 чуждестранни огнеборци гасят пожарите в Русия. Общо седем държави от ЕС помагат в борбата със стихията: Германия, Италия, Полша, България, Франция, Естония и Латвия ще помагат на Министерството на извънредните ситуации около две седмици.