Пожарът на борда на свръхсекретната руска ядрена подводница е можел да доведе до "катастрофа с глобални измерения", ако не са били самоотвержените действия на екипажа. Това според руски медии е заявил в събота на погребението на загиналите моряци високопоставен представител на руските военноморски сили, предаде Ройтерс.

"Всички те са споделили една и съща съдба - да спасят живота на другарите си, да спасят плавателния си съд и с цената на живота си да не допуснат катастрофа с глобални измерения", е казал на погребението на загиналите моряци в събота в Санкт Петербург Сергей Павлов, помощник на командващия руските военноморски сили. Думите му бяха цитирани от изданието "Фонтанка".

В цитираното изявление няма никакво обяснение как точно възникналият пожар е можел да доведе до глобална катастрофа. По-рано руските власти казаха, че екипажът е овладял пожара и е изолирал ядрения реактор на подводницата, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че не знае какви са били изявленията на официалните лица на погребението и затова не може да коментира въпроса.

На 1 юли при пожар на борда на дълбоководен изследователски апарат загинаха 14 подводничари. Според руското министерство на отбраната подводницата е изследвала морското дъно в района на Арктика.

Руските власти бяха обвинени, че са опитвали да покрият пълните подробности около случая със свръхсекретния плавателен съд, отбелязва Ройтерс.

Президентът Владимир Путин призна публично, че е имало ядрен реактор на борда едва три дни след случилото се.

Загиналите моряци бяха погребани в събота с церемония в Санкт Петербург, която беше закрита за обществеността.

Миналата седмица Путин удостои четирима от моряците с най-висшето държавно отличие, "Герой на Русия", а останалите десет - с Орден за храброст.

Руският президент заяви, че екипажът на подводницата е бил елитен и опитен и че двама от членовете му още преди последната си мисия вече са били носители на званието "Герой на Русия".