Огромните каменни глави на Великденския остров и други археологически елементи са били овъглени от пожар, съобщават местните местни и чилийските власти.

Огънят, причинен от близкия вулкан Рано Рараку, е започнал в понеделник и е унищожил повече от 100 хектара на острова, като е повредил известните издълбани от камък статуи, известни като "моаи", създадени от полинезийско племе преди повече от 500 години, съобщават местните власти.

Арики Тепано, който е директор на местната общност Мау Хенуа, управляваща природния парк Рапа Нуи, определи щетите като "непоправими" и предупреди, че "последствията надхвърлят това, което могат да видят очите", в изявление от четвъртък.

Националният парк "Рапа Нуи", чието име идва от името на коренното население на острова, е защитена територия, в която се съхранява наследството на културата Рапа Нуи.

Островът, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на около 3500 км от бреговете на Чили и е най-отдалеченият обитаем остров на планетата. Отдалеченият остров отдавна е дестинация в списъка на туристите от цял свят, най-вече заради гигантските паметници моаи.

Заместник-министърът на културното наследство на Чили Каролина Перес Датари заяви, че служители от Националния съвет за паметниците на културата (CNM) на страната "са на място и оценяват щетите" от пожара върху свещените каменни фигури на острова.

Според CNM съставът на статуите може да бъде неблагоприятно повлиян от "излагането на високи температури ... което може да създаде големи пукнатини, които да засегнат целостта на моаите".

Националният парк на острова - в който има 386 моаи, издълбани от твърд базалт - в момента е затворен за туристи, докато природозащитниците разследват степента на пораженията, потвърди съветът на Рапа Нуи в публикация във Facebook.

Малко преди пандемията от коронавирус да спре пътуванията, Великденският остров се бореше с редица прояви на лошо поведение от страна на туристите, които понякога се снимаха с моаите под ъгъл, в който изглеждаше, че "бъркат в носовете" на гигантските статуи.