Украинска ракетна атака в ранните часове днес предизвика пожар в корабостроителницата "Севморзавод" в Севастопол в Крим.

При удара и пожара бяха ранени най-малко 24 души, съобщи назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев в Teлеграм, цитиран от световните агенции.

Първоначално Развожаев твърдеше, че руската противовъздушна отбрана е отблъснала нападението и, че ракетната атака е предизвикала пожар в "нецивилен обект", но без да уточни какъв точно.

На последващ етап той поясни за кой обект става дума.

Губернаторът не навлезе в други подробности и не уточни колко изстреляни от украинците ракети са били прихванати от руската ПВО.

Той само съобщи, че се намира на мястото на нападението, добавя БТА.

Малко по-късно стана ясно, че руската противовъздушна отбрана е прехванала 7 от 10-те ракети, с които украинските сили са нанесли удар по кораборемонтен завод в Севастопол, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на руското министерство на отбраната.

В резултат на удара са били повредени два кораба, намиращи се на ремонт в обекта.

От началото на руската офанзива срещу Украйна през февруари 2022 г. анексираният от Русия Крим е редовно мишена на атаки с въздушни и морски дронове, припомня Франс прес.

На 25 август Москва например заяви, че е свалила 42 украински дрона в Крим.

Руски дронове са повредили пристанищна инфраструктура в Одеска област

Атаката е била извършена тази нощ. Повредена е пристанищна инфраструктура в района на Измаил. Шестима души са били ранени, каза губернаторът Олег Кипер, цитиран от Франс прес.

Нападението е било извършено с няколко групи щурмови дронове. Освен по пристанищната инфраструктура има щети и по други граждански инфраструктурни обекти, добави Кипер.

След изтеглянето си от зърнената сделка Русия умножи атаките срещу южните украински области - Одеска и Николаевска - където са разположени ключовите търговски украински пристанища на Черно море. Речното пристанище в Измаил на брега на Дунав тогава се превърна в един от основните пътища за износ на украинска земеделска продукция.

Кипер съобщи, че среднощната атака с руски дронове е продължила три часа, добавя БТА.