Пилотът беше изваден мъртъв от морските води, предаде "Фокус". Загиналият пилот е на 55 години, полковник от запаса на военната авиация, баща на две деца.
Военновъздушните сили на Гърция са в траур заради смъртта на пилота. Днес от летището в Кефалоня излетели два самолета Pezetel, за да участват в потушаването на пожар, избухнал на остров Закинтос. По неизвестни до момента причини единият самолет бил обгърнат от пламъци и паднал в морето. Този самолет няма катапултиращо устройство.
Пилотът на втория самолет от същия тип съобщил, че е загубил контакт с колегата си, след което видял вече падналия самолет. Самолетът паднал на около 2 морски мили от летището на остров Кефалоня. На мястото на катастрофата пристигнали екипи на противопожарна отбрана и на областите Кефалоня и Итака. Предприета била широкомащабна спасителна операция. Засега не е ясно дали причината за катастрофата е техническа повреда или човешка грешка.
По-рано гръцкото радио "Скай" съобщи, че пожарът в Каристос на остров Евбея се е възобновил през нощта заради силния вятър в района.
Продължава да гори от сряда и пожарът в непристъпна местност в Ретимно на остров Крит. На остров Андрос също има няколко активни огнища, обхванали ниска растителност.
От гръцката дирекция по гражданска защита предупреждават за много висок риск от нови пожари в Централна Гърция. Най-висок е рискът от възникване на пожари в Атина, Източна и Западна Атика, в Пирея и на остров Евбея. Вече са информирани местните служби, за да бъдат в повишена готовност да реагират при евентуален пожар.