Британската министърка Пени Мордонт стана днес първият депутат от управляващата Консервативна партия, обявил кандидатурата си за мястото на Лиз Тръс като министър-председател, предаде Ройтерс.

Четиридесет и девет годишната Мордонт е служила под ръководството на четиримата последни премиери на Великобритания, включително Борис Джонсън и Тереза Мей.

Тя за втори път се кандидатира за министър-председателския пост, след като по-рано тази година отпадна от надпреварата за лидер на консерваторите, при която в последния етап Тръс победи бившия финансов министър Риши Сунак, припомня БТА.

"Кандидатирам се за лидер на Консервативната партия и ваш министър-председател - за да обединя страната, да изпълня нашите обещания и да спечеля следващите общи избори", заяви Мордонт в Туитър.

"Насърчена съм от подкрепата сред колегите, които искат ново начало, единна партия и ръководство в национален интерес", каза тя.

Букмейкърите я поставят на трета позиция - след Сунак и Джонсън, които също се очаква да се включат в надпреварата за мястото на Тръс.

Мордонт беше назначена при управлението на Тръс за лидер на Камарата на общините и лорд-председател на Тайния съвет.

Преди да се включи в съревнованието за лидерския пост на консерваторите по-рано тази година, тя беше до голяма степен неизвестна извън Уестминстър. Някои хора може би за първи път са я видели при участието й в телевизионно риалити шоу през 2014 г., в което знаменитости се учеха да се гмуркат.