Полската прокуратура повдигна обвинения срещу петима души по делото за т. нар. Фонд за правосъдие, съобщи днес говорител на държавното обвинение, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Служители на Агенцията за вътрешна сигурност от вчера сутринта задържат хора и претърсват десетки адреси във връзка с предполагаеми злоупотреби при отпускането на средства от Фонда за правосъдие, създаден с цел подпомагане на жертвите на престъпления, извършени от правосъдното министерство под ръководството на бившия министър Збигнев Жобро.

"Материалите, с които вече разполагаме, направиха възможно да бъдат повдигнати обвинения на петима души. Прокурорът ги уведоми за обвиненията", заяви говорителят Пшемислав Новак. Той допълни, че "става въпрос за четирима служители от министерството на правосъдието, от отдела на Фонда за правосъдие и един представител на бенефициента - фондация "Профето".

Обвиненията са свързани с изплащането на над 66 милиона злоти (15 милиона евро) на субект, който не е отговарял на формалните или материалните изисквания. "Това се отнася както за "лицето, кандидатствало за парите, така и за хората, които са взели решение за отпускането им. Всичко сочи, че мотивацията е била политическа", отбеляза Новак.

Той посочи, че прокурорът ще поиска временно задържане под стража на трима от обвиняемите заради "опасения от възпрепятстване" на следствените действия. Искането за въпросната мярка касае двама държавни служители - директор и заместник-директор от министерството на правосъдието, както и един бенефициент на Фонда за правосъдие.

Новак добави, че "материалите ще бъдат анализирани от гледна точка на възможността за снемане на имунитета на политиците".