Японски прокурори официално повдигнаха днес обвинение на мъжа, заподозрян в убийството на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе, предаде Ройтерс, като се позова на вестник "Йомиури".

След продължила близо шест месеца психиатрична оценка окръжната прокуратура в град Нара официално обвини 42-годишния Ямагами в убийство, както и в нарушаване на закона за оръжията.

Ямагами беше арестуван на място на 8 юли след стрелба със самоделно оръжие срещу Абе по време на негова реч на предизборна проява в западния град Нара.

Според съобщенията Ямагами изпитвал ненавист към Църквата на обединението, заради която семейството му обедняло. Според него тази религиозна организация убедила майка му да й дари около 100 милиона йени (774 700 долара), а Абе я е популяризирал.

Църквата на обединението е основана в Южна Корея през 1954 г. Тя е известна с масови сватби и разчита на последователите си в Япония като ключов източник на приходи.

Убийството, потресло света, хвърля светлина върху доказателства за силните и дългогодишните взаимоотношения между църквата и управляващите депутати от Либерално-демократическата партия (ЛДП).

Партията отрече да има отношения с църквата, но потвърди, че много депутати имат връзки с религиозната група.

Процентът на одобрение на правителството на сегашния премиер Фумио Кишида е спаднал до рекордно ниво заради разкрития за връзки между църквата и много депутати на ЛДП.

През август Кишида смени министри от правителството си, свързани с църквата, а през октомври продължаващият скандал за отношенията с църквата принуди министъра на икономическото съживяване да подаде оставка.

През ноември Япония започна проверка на църквата, която може да застраши законовия ѝ статут след убийството на Абе.