Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на "Фолксваген" Мартин Винтеркорн в заговор за нарушаване на Закона за чист въздух и в измама във връзка със скандала за дизеловите емисии на компанията, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Според прокуратурата Винтеркорн е знаел, че софтуерът на дизеловите коли на "Фолксваген" е регистрирал емисиите отработено гориво като по-чисти, отколкото всъщност са били и по този начин колите са замърсявали въздуха, без това да се разбере.

Винтеркорн подаде оставка през септември 2015 г., малко след като избухна скандалът със замърсяващите коли в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Първоначално "Фолксваген" твърдеше, че само по-нискостоящи кадри на компанията са знаели за измамата със софтуера. В обвинителния акт обаче се посочва, че Винтеркорн е бил уведомен за измамата с дизеловите емисии на "Фолксваген" през май 2014 и юли 2015 г. и заедно с други високопоставени представители на компанията се е съгласил "съзнателно и целенасочено да продължи с измамата и да заблуждава регулаторните органи на САЩ", отбелязва Франс прес.

По това дело са повдигнати обвинения на общо девет души, а двама са се признали за виновни.