Чарлз Роули, който миналия месец пострада от отравяне с нарвнопаралитичния агент "Новичок" в английския град Еймсбъри, е изписан от болницата, съобщи главната сестра на окръжната болница в Солсбъри Лори Уилкинсън, цитирана от агенция Прес асосиейшън, предаде ТАСС.

За изписването на 45-годишния мъж от болницата съобщи и британският телевизионен канал "Скай нюз", който се позова на собствени източници.

"Господин Роули е достатъчно добре, за да напусне болницата. За да се избягнат съмнения, изписването на Роули не създава рискове за никого в общността", каза Пол Косфърд - директор на службата за здравна защита и медицински директор в английската служба за обществено здраве.

На 30 юни 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният й партньор Чарли Роули бяха намерени в критично състояние в дома им в Еймсбъри, недалеч от Солсбъри, където през март с "Новичок" бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Стърджис почина на 8 юли, а Роули и двамата Скрипал оцеляха.

Великобритания обвинява руското правителство за нападението от март, но Москва категорично отхвърля обвиненията. Британската полиция смята, че случаите са свързани. Началникът на контраразузнаването Нийл Басу каза, че макар до момента да няма съдебно-медицински доказателства, че "Новичок"-ът, с който са били отровени Стърджис и Роули е от една и съща партида с използвания срещу баща и дъщеря Скрипал, всяко друго обяснение е изключително малко вероятно.