Британецът Чарлз Роули, пострадал от контакт с нервно-паралитичното вещество "Новичок" в Еймсбъри миналото лято, възнамерява да заведе дело срещу Русия и да поиска обезщетение в размер на около един милион британски лири, според британският вестник The Mirror, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Както твърди британецът, инцидентът значително е повлиял на живота му, така че той "иска справедливост". Адвокат на Роули е Патрик Магуайър. Той обмисля за своя клиент възможността да заведе дело срещу Русия.

Според адвоката Роули продължава да страда "от сериозни странични ефекти", след като отровната субстанция е попаднала в тялото му.

На сутринта на 4 юли миналата година британската полиция съобщи за инцидент в Еймсбъри, при който двама души са били "изложени на неизвестно вещество" и са хоспитализирани в критично състояние.

По-късно от Скотланд Ярд бе съобщено, че мъжът и жената са били отровени със същото вещество като бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Роули е изписан от болницата няколко седмици по-късно. Друга жертва, 44-годишната Дон Стърджъс, партньорка на Чарлз, почина няколко дни по-късно в болницата в Солсбъри.