Шест монолитни гранитни плочи вече се издигат пред Музея и мемориалния комплекс за жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г., намиращи се на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Снимка: shutterstock

Гранитните блоковете бяха изправени с помощта на 600-тонен кран вчера. Сега те се издигат към небето в памет на онези, които са починали или са се разболели в следствие на вдишване на токсични вещества по време на операцията по издирване на евентуални оцелели от атентатите и разчистване на отломките от сринатите небостъргачи на СТЦ.

Вижте всички снимки тук >>>

Монолитнитните структури бяха изсечени от компанията за обработка на гранит Рок ъв ейджис в Бар в щата Върмонт. За направата им е използван канадски гранит. Стомана от двете кули близнаци на СТЦ, сринати от похитени от терористи самолети, е била вградена в каменните структури. Между гранитните блокове има пътека.

Гранитните монолитни блокове символизират силата и решимостта на Ню Йорк в моменти на беди и нещастие.

Щата Ню Йорк плюс частни дарители и кампании за набиране на средства са осигурили парите за издигането на каменните блокове.

Припомняме, че на 11 септември 2001 година два самолета се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център, а при атаката загинаха над 3000 души.