Американската посланичка в НАТО Джулиан Смит определи днес като "опасно и безотговорно", изказването на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп относно разходите за отбрана в Алианса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Насърчаването на Кремъл да атакува който и да е съюзник на НАТО или територията на Алианса наистина застрашава нашите войници: американските войници и войниците на нашите съюзници", заяви Смит в Брюксел.

Тръмп, най-вероятният кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия на изборите през ноември, заяви в събота по време на предизборно събитие в щата Южна Каролина, че ще "насърчи" Русия "да прави каквото си иска" със страните от НАТО, които не изразходват достатъчно средства за отбрана.

Съюзите като НАТО "са ключови за външната политика на САЩ. Те не са благотворителни проекти. Те служат пряко на американските интереси, а също на интересите на нашите съюзници", заяви Смит.

Тя допълни, че Вашингтон е обнадежден от усилията на Европейския съюз да увеличи разходите за отбрана след началото на руската инвазия в Украйна.