Министерството на външните работи на Русия извика посланичката на Швейцария в Москва Кристина Марти Ланг заради решението на парламента в Берн да разработи правна рамка за конфискуване на активи на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Русия остро осъжда тази стъпка на швейцарските власти, която грубо нарушава фундаменталните принципи и норми на международното право относно държавния имунитет", каза министерството.

"Всяко посегателство над руска държавна собственост под прикритието на някакъв пресилен "възстановителен механизъм" би било нищо повече от кражба на държавно ниво", добавя то.

Ведомството обяви, че Русия ще отговори реципрочно, ако швейцарският план бъде приложен.

Вестник "Велт" отбелязва, че вече от две години страните от ЕС обмислят какво да правят със замразените руски активи и как да ги използват в полза на Украйна. Държавите от ЕС се съмняват, че има правни основания за конфискация и смятат, че подобен ход би бил в нарушение на международното право. Според изданието има различни причини, поради които например Германия, Италия и Франция не искат да конфискуват руски активи.

На първо място, подобен ход може да навреди на репутацията на еврозоната, да отблъсне международните инвеститори и да дестабилизира финансовия пазар. Второ, Русия обяви, че в отговор на подобен ход ще конфискува западни активи, които все още се намират в страната.