Завърши посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Саудитска Арабия, помрачено от двустранните отношения, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че визитата, отразена слабo от саудитските медии, е станала в момент на влошени връзки, въпреки стремежа на САЩ да намерят решение на споровете в различни сфери - от цените на петрола през правата на човека до отварянето на Саудитска Арабия към Иран.

Блинкън е вторият високопоставен представител на американските власти, посетил най-близкия стратегически съюзник на Вашингтон в Близкия изток в рамките на по-малко от месец, след съветника в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан на 7 май, припомня БТА.

Срещите на държавния секретар на САЩ с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, който де факто управлява кралството, както и с външните министри на страните от Съвета за сътрудничество в Залива, останаха на заден план по вътрешните страници на саудитските вестници "Ал Уатан" и "Оказ".

Блинкън и Бин Салман имаха "открити, откровени" разговори в продължение на час и четиридесет минути и обсъдиха теми, сред които бе конфликтът в съседен Йемен, войната в Судан, Израел и правата на човека, съобщи представител на американските власти.

Полуофициалният саудитски англоезичен всекидневник в. "Араб нюз" отрази казаното от Блинкън по време на срещите му в централата на Съвета за сътрудничество в Залива, включително по отношение на Йемен, но не спомена за стремежа на американската дипломация към нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел.

"Споделяме ангажимента за намаляване на израелско-палестинското напрежение, за поддържане на хоризонт на надежда и работа за постигане на двустранно решение", каза държавният секретар на САЩ в речта си пред външните министри на страните от Съвета за сътрудничество в Залива, позовавайки се на стремежа на палестинците да създадат своя държава на териториите, окупирани от Израел след войната в Близкия изток през 1967 година.

"Сътрудничим си също така с държавите в региона с цел да бъде разширено и задълбочено нормализирането на отношенията с Израел", добави той.

Саудитска Арабия, която има силно влияние и където се намират двете най-големи светини за последователите на исляма, устоява на силния натиск от страна на Съединените щати да признае Израел. Рияд смята, че първо трябва да се реши въпроса за създаването на палестинска държава, отбелязва Ройтерс.

Саудитска Арабия възстанови през април своите дипломатически отношения с Иран - неин ключов регионален съперник и заклет враг на Израел. Това стана в съответствие със споразумение, което бе сключено с посредничеството на Китай, припомня Ройтерс.

През последния ден от тридневната си визита в Саудитска Арабия днес държавният секретар на САЩ се срещна и с външния министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд.

Съединените щати не карат никого да избира между тях и Китай, увери Блинкън, цитиран от Франс прес.

"Ние просто се опитваме да демонстрираме ползите от партньорството с нас и положителния проект, който предлагаме", изтъкна държавният секретар на САЩ.

Главният конкурент на Вашингтон - Пекин засили своите търговски и дипломатически отношения в Близкия изток - регион, който традиционно е под американско влияние, и дори издейства неотдавнашното сближаване между двата големи съперника там - Иран и Саудитска Арабия, отбелязва АФП.

Саудитският външен министър прогнозира, че връзките между неговата страна и Китай "вероятно ще се засилят", но в същото време подчерта, че Рияд ще поддържа "солидно партньорство в областта на сигурността със Съединените щати".

"Не съм съгласен с тази игра с нулев резултат. Всички може да имаме множество партньорства и ангажименти, какъвто е случаят със Съединените щати", изтъкна Файсал бин Фархан.

Блинкън изрази увереност, че усилията на Саудитска Арабия да се модернизира ще бъдат по-успешни, ако ултраконсервативното кралство подобри положението с човешките права, предаде Ройтерс.

Обсъдих със саудитските власти конкретни случаи със задържани в страната граждани на САЩ, отбеляза той, без да даде подробности.

Бин Фархан каза, че Саудитска Арабия би приветствала американска помощ за развиване на своя ядрена програма за цивилни цели. Но "има други, които наддават", добави в същото време той, цитиран от АП, явно имайки предвид Русия.