Правителството на Португалия обеща да вземе спешни мерки по проблема с боклука, внасян от други страни и изхвърлян на португалски сметища, предаде Ройтерс и БТА.

Преди две седмици бе съобщено, че частно сметище в северната част на страната получава отпадъци от редица европейски държави.

Близо 330 000 тона боклук от т. нар. кехлибарен списък, включително отпадъци, съдържащи опасни субстанции, за които е необходимо предварително одобрение, са пристигнали в Португалия от чужбина през 2018 година. Това е увеличение с 53 процента спрямо предходната година, уточнява португалската агенция за опазване на околната среда.

Близо 110 000 тона от този боклук са се озовали на сметища, а останалите са били предадени за валоризация - процес, при който отпадъците се преработват в суровини.

Италия е страната, изпращала основно боклук към португалските сметища през 2018 година, но отпадъци са пристигали също така от Малта, Ирландия, Гърция и други държави.

Местни жители в Португалия се обединиха и създадоха собствени еко движения срещу сметищата, организираха протести, петиции, а една група дори планира да заведе дело срещу министерството на околната среда.

Притиснато да намери решение, министерството обяви вчера, че вече ще се противопоставя на вноса на боклук, предназначен за сметищата. Ведомството планира също така да преразгледа лицензите за получаване на органични отпадъци на сметищата и да ги анулира, "когато това е оправдано".

Директива на Европейската комисия изисква страните членки да намалят изхвърлянето на боклук от общините на сметища до максимум 10 процента през 2035 година.

В Португалия има 11 частни сметища с разрешение да приемат отпадъци от чужбина.

Страната стана изгодна дестинация за боклука заради ниските такси за депониране - 9,90 евро на тон през 2019 година спрямо средната европейска цена от 80 евро на тон. Тези такси също ще бъдат увеличени, допълва португалското министерство.

Припомняме, че търговията с боклук е доста изгоден бизнес, който не подмина и България. В Италия бе спрян влак, натоварен с тонове боклук за нашата страна, а находката предизвика разследване от страна на властите.