Украинският президент Петро Порошенко сравни включването в руския списък със санкции с получаването на държавна награда и добави, че Москва трябва да изтегли войските и въоръженията си от украинска територия, вместо да се държи заплашително, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва наложи финансови санкции на украинския политически елит и замрази намиращите се в Русия активи на стотици политици, чиновници и десетки предприятия, собственост на украински бизнесмени.

"В Украйна включването в този списък е като държавна награда, поне така се възприема", заяви Порошенко пред медиите на среща с германската канцлерка Ангела Меркел. "Тези, които не бяха включени в списъка, са много обидени", добави той.

Украинският президент подчерта, че руските санкции не са били неочаквани. "С малки изключения това е списък на много достойни хора", заяви той и добави, че в списъка със санкции са синът му и половината президентска администрация, мнозина депутати и членове на правителството. Днес руският премиер Дмитрий Медведев подписа правителствено постановление за санкциите, припомня ТАСС.

Порошенко увери Ангела Меркел, че държи на Минските споразумения и изрази готовността на Украйна "да спазва тези задължения, при които е нужно да се изпълнят свързаните със сигурността компоненти, за да се премине към политическите". Той посочи като пример решението на украинския парламент да удължи с една година действието на закона за специалния режим на самоуправление на Донбас.

Порошенко добави, че е обсъдил с Меркел произвеждането на изборите в Донецка и Луганска област, насрочени за 11 ноември. "Това е ярко доказателство за нежеланието на Кремъл за мирно уреждане на ситуацията в Донбас. Такива явно провокативни и открито деструктивни действия на Москва противоречат както на буквата, така и на духа на споразуменията от Минск", подчерта той и заяви, че е предал на Меркел нови доказателства за предполагаемите "престъпни действия на Русия срещу Украйна".

Канцлерката каза, че през декември Германия ще подкрепи удължаването на наложените на Русия санкции, защото засега няма напредък по изпълнение на Минските споразумения. Тя добави, че Берлин се отнася много критично към изборите в Донбас и подчерта, че "те не съответстват на съдържанието на споразуменията от Минск".