Русия подложи Киев на ракетно нападение в ранните часове на днешния ден, но украинската противовъздушна отбрана свали всички изстреляни ракети, преди да достигнат целта си, заяви в социалната мрежа Телеграм военната администрация на столицата, цитирана от Ройтерс и БТА.

Същевременно Москва съобщи, че е бил свален украински дрон над руската Брянска област.

По думите на очевидци пред Ройтерс, в Киев към 05:50 ч. проехтели няколко взрива, звучащи подобно на стрелба от системите за ПВО, докато в същия момент в цяла Украйна била обявена въздушна тревога, отменена около час по-късно.

"Поредна ракетна атака на врага срещу мирен град с целта да се убива мирно население и да се разрушава инфраструктура", написа ръководителят на военната администрация на град Киев Сергий Попко. Той добави, че по първоначални данни в украинската столица няма жертви и разрушения.

Засега остава неясно какви са били мащабите на атаката, която е включвала различни видове ракети. За атаката няма коментар от руска страна.

Руските сили атакуваха тази нощ и южната част на Одеска област, предаде украинската новинарска агенция Укринформ. Агенцията се позовава на изявление на областния управител на Одеска област Олег Кипер в комуникационното приложение "Телеграм".

"Руските терористи атакуваха Измаилския район на Одеска област с дронове в продължение на почти три часа. За съжаление, един човек бе убит. Служител на селскостопанско предприятие, който бе сериозно ранен и почина в болница", написа Кипер.

Според областния управител са заснети разрушения и пожари в няколко населени места. При атаката са нанесени щети на пристанищна и селскостопанска инфраструктура, съобщава Укринформ.

Руското Министерство на отбраната съобщи на свой ред, че малко преди полунощ системите му за противовъздушна отбрана са свалили украински безпилотен апарат над пограничната Брянска област. Александър Богомаз, губернаторът на региона, заяви в социалната мрежа Телеграм, че няма жертви и разрушения.

Информацията не може да бъде потвърдена чрез независим източник, отбелязва Ройтерс.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски освободи от длъжност украинския областен управител на Донецка област Павло Кириленко, предаде Укринформ. Указът за освобождаването на Кириленко е публикуван на уебсайта на украинския президент.

"Да бъде освободен Павло Олександрович Кириленко от поста глава на Донецката областна държавна администрация във връзка с подадената от него оставка", се казва в президентския указ.

Укринформ отбелязва, че освобождаването на Кириленко е било одобрено вчера от Кабинета на министрите на Украйна.