Хърватският премиер Андрей Пленкович отхвърли изявлението на президента Зоран Миланович, че международната общност е "анексирала" Косово от Сърбия, съобщават хърватските медии, цитирани от БТА.

"Никой не е анексирал Косово, тъй като тогава би го присъединил към някоя друга държава. Не знам за понятие "екстракция" в международното право", каза Пленкович след заседание на председателството на управляващата партия Хърватска демократична общност.

"Важното е, че Косово е независима държава, с която имаме дипломатически отношения, че нашият министър /на икономиката Давор/ Филипович беше в Косово с около 50 наши бизнесмени", каза Пленкович.

Той посочи, че Миланович е "звезда не само в руските, а и в сръбските медии".

Миланович заяви вчера, че международната общност и неговата страна, Хърватия, са анексирали Косово, "отнели са го от Сърбия", съобщиха хърватските медии.

"Кой го направи, ако не ние? Признахме ли Косово? Това не е анексия, а отнемане. Екстракция. Не врат, а шия. Това поставя под въпрос не само Косово, а цялата концепция", каза Миланович на пресконференция в централния хърватски град Петриня.

Коментирайки войната в Украйна, Миланович направи оценката, че "някои в Европарламента казват, че Русия трябва да бъде разкъсана, което е лудост. Хърватите и сърбите не са се мразили толкова, въпреки че това беше "много по-страшна война".

"От 2014 до 2022 гледаме как някои провокират Русия с намерение да започне война. И тя започна... Сега говорим за танкове. Да пратим немски танкове, всички руски изгоряха. Същата съдба очаква всички други", каза хърватският президент, цитиран вчера от dnevnik.hr.

Преди това той също така е казвал, че "Вашингтон и НАТО водят прокси война срещу Русия чрез Украйна" и че той не вижда смисъл в санкциите срещу Москва.

Миланович е известен с това, че се противопоставя на оказването на военна подкрепа за Украйна. Тази негова позиция е в противоречие с позицията на правителството на премиера Андрей Пленкович, който определи наскоро президента като "путинофил".