Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отмени в последния момент предвиденото си за днес посещение в Германия заради "неотложни въпроси", предадоха световните агенции, като се позоваха на американското посолство в Берлин. То разпространи комюнике на говорител на Държавния департамент.

В текста на съобщението не се посочват причини за анулирането на визитата. В него пише, че държавният секретар на САЩ "очаква с нетърпение да бъде в Берлин скоро" за "важната поредица от срещи", предвидени в германската столица. Държавният департамент работи за пренасрочване на визитата.

Помпейо трябваше да се срещне днес в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и с министъра на външните работи Хайко Маас.

Канцеларията на Меркел потвърди, че посещението е отменено "от американска страна", отбелязва Асошиейтед прес.

Маас каза, че е разговарял с Помпейо по телефона и двамата са се разбрали да намерят друго време за среща скоро.

Германски правителствен източник, цитиран от Ройтерс, каза, че американското правителство е посочило като основание за отмяната на посещението на Помпейо "въпроси, свързани с международната сигурност".

Къде се разминават Вашингтон и Берлин

Хайко Маас (ГСДП) просто трябваше да се вслуша в ехото от тържествата за 70-годишнината на НАТО във Вашингтон, защото амбициите на Германия за увеличаване на разходите за отбрана изостават далеч от договорените с НАТО. Германия трябва най-накрая да "разбере, че така не може и няма да се продължи цяла вечност", предупреди американският посланик в Берлин Ричард Гринел. Това припомня в "Зюдойче цайтунг", цитиран от "Фокус", в навечерието на посещението (вече отменено) на Помпейо.

Бюджетът за отбрана е само един от многото спорни въпроси, по които Помпейо ще трябва да работи по време на краткия си престой в Берлин по пътя към Лондон. Преговори с него ще проведе германският канцлер Ангела Меркел. Очаква се те да засегнат въпроса за разполагането на самолетоносач и ескадрила бомбардировачи в района на Близкия Изток. Със сигурност на преден план ще излезе и конфликта около Иран.

Федералното правителство в Берлин е силно критикувано и заради планирания газопровод "Северен поток 2". Санкциите на САЩ не биха засегнали правно проекта, но може би Вашингтон иска да му навреди по други начини. От гледна точка на САЩ, спорът за газопровода под Балтийско море е неизбежна тема. Помпео ще припомни за загрижеността на САЩ "за енергийната сигурност на Германия, останалата част от ЕС и това, което "Северен поток 2 "означава по отношение на зависимостта си от Русия", разкри високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. Междувременно Меркел и Маас вероятно ще се придържат към своята линия: въпреки критиките от страна на САЩ, други страни от ЕС и Украйна, те ще изразят подкрепата си за новия газопровод.