Миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън помилва хиляди американци, осъдени за притежание на марихуана.

Байдън заяви, че ще помилва хора, осъдени от федерален съд за притежание на марихуана, и че администрацията му ще преразгледа класификацията на канабиса, който в момента е в най-опасната категория наркотици, съобщи Ройтерс.

Американският президент също така призова губернаторите да помилват и осъдените за подобни престъпления на щатско ниво, тъй като това представлява огромното мнозинство от случаите на осъдени за притежание на марихуана, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън заяви, че този негов ход отразява позицията му, че "никой не трябва да бъде в затвора само за това, че е употребявал или притежавал марихуана".

Помилванията на Байдън засягат около 6500 души, осъдени за притежание на канабис на федерално ниво. Нито един от тях не е все още в затвора. С изличаването на криминалното престъпление от досиетата им те вече няма да бъдат спъвани при кандидатстване за работа или при опит да наемат апартамент. Около 3000 души, осъдени за свързани с марихуана престъпления от по-висока степен, които все още се намират във федералните затвори, както и до 30 000 души, които все още са в затворите в няколко щата, няма да могат да се възползват от инициативата на Байдън, каза правозащитната група "Ласт призънър проджект". В тази статистика не са включени хората с присъди за притежание на марихуана на щатско ниво, въпреки че приблизително 2 милиона присъди за притежание на марихуана са били заличени в щатите, в които наркотикът вече е законен.

"Твърде много животи са били прекършени заради неуспешния ни подход към марихуаната", заяви Байдън. "Време е да поправим тези грешки", добави той. Самият Байдън през 1994 г. е един от основните поддръжници на законодателство за престъпността, което доведе до рязко увеличаване на броя на арестите и лишените от свобода за престъпления, свързани с наркотици, особено сред афроамериканците и латиноамериканците.

Активистки групи похвалиха решението на Байдън. Касандра Фредерик, изпълнителен директор на Алианса за политика по отношение на наркотиците, заяви, че организацията е "развълнувана". "Това решение е изключително закъсняло", каза Фредерик. "Няма причина хората да бъдат обременени с криминално досие, което да им пречи да получат работа, жилище и безброй други възможности, за нещо, което вече е законно в 19 щата и окръг Колумбия и е декриминализирано в други 31 щата", добави тя.

Преподобният Ал Шарптън, президент на Националната мрежа за действие, заяви, че "праведното действие на Байдън днес ще върне живота на безброй американци". Но той добави: "Съединените щати никога няма да легализират по справедлив начин марихуаната, докато не бъде направена равносметка за остарялата политика, която приравни хиляди млади чернокожи мъже към закоравелите наркопласьори".

Решението на Байдън изпълнява и един от основните предизборни приоритети на кандидата на демократите в една от най-критичните за партията им надпревари за Сената. Заместник-губернаторът на Пенсилвания Джон Фетърман многократно е настоявал Байдън да предприеме тази стъпка, включително миналия месец, когато двамата се срещнаха в Питсбърг. В свое изявление Фетърман си приписа заслугата за включването на въпроса в дневния ред на Байдън и похвали решението, наричайки го "огромна стъпка към справедливостта".

Някои от критиците на президента се нахвърлиха срещу него след изявлението, в което той обяви помилването, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". "В разгара на вълната от престъпност и на ръба на рецесията Джо Байдън дава всеобщо помилване на наркопрестъпници", заяви сенаторът Том Котън, републиканец от Арканзас. "Това е отчаян опит да се отвлече вниманието от проваленото лидерство", добави той.

Марихуаната вече е напълно законна в около 20 щата, а някои други щати са облекчили наказанията, показват данни от Ди Ай Си Ей, голяма компания за тестване на наркотици, която следи щатските закони за марихуаната. Субстанцията остава напълно незаконна в няколко щата.

Политически анализатори смятат, че този ход на Байдън може да даде тласък в подкрепата на демократите преди предстоящите междинни избори, особено сред младите хора, либералите и малцинствените общности. Въпреки че проучванията показват, че сходни проценти от белите и чернокожите американци употребяват марихуана, вероятността чернокож да бъде арестуван за притежание е над три пъти по-голяма, се посочва в доклад на Американския съюз за граждански свободи, в който са анализирани данни за арести за притежание на марихуана от 2010 до 2018 година.

Преобладаващата част от арестите за притежание на марихуана попадат под юрисдикцията на щатите, но в исторически план арестите за това престъпление представляват около една трета от арестите за притежание на наркотици в цялата страна, извършени от щатски и федерални служители. Според предварителни данни на ФБР повече от 170 800 от приблизително 490 000 ареста за притежание на наркотици през 2021 г., са били свързани с притежание на марихуана.

До неотдавна беше смятано за малко вероятно, че Байдън би могъл да бъде политикът, който ще либерализира законите за марихуаната, коментира в."Вашингтон пост". През април 2019 г. ръководителят на организация за реформи в областта на марихуаната заяви пред списание "Ролинг стоун", че Байдън има "ужасяващо наследство по въпроса за реформа на законодателството за марихуаната, прекратяване на провалената ни война срещу наркотиците и справяне с масовото лишаване от свобода". През ноември същата година Байдън заяви, че "почти няма достатъчно доказателства", за да се определи дали марихуаната е наркотик, който открива пътя към пристрастяването към по-твърдите субстанции, съобщи "Бизнес инсайдър". И все пак изглежда, че с наближаването на очертаващите се като оспорвани междинни избори, които могат рязко да променят политическия пейзаж в страната и да повлияят на това, което президентът Байдън може да постигне през остатъка от първия си мандат, той е решил, че промяна на курса по този въпрос може да бъде това, което ще позволи на демократите да запазят контрола си над Сената и Конгреса.