Полският президент Анджей Дуда днес разкритикува Европейската комисия за блокирането на средства от ЕС, което според него е "опит да се принуди Полша да промени" правителството си и добави, че е отворен за преговори за промени в съдебната система, предаде Ройтерс.

Последното правителство на Полша, ръководено от националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС), беше въвлечено в спор с Европейската комисия относно съдебните реформи във Варшава и върховенството на закона, в резултат на което бяха замразени милиарди средства на ЕС за Полша.

Новото проевропейско правителство обеща да възстанови достъпа до пари, като възстанови върховенството на закона, но се сблъсква със съпротива от поддръжници и съюзници на бившата управляваща партия, включително Дуда и някои високопоставени съдии.

"Нямам съмнения за това какъв е смисълът от блокирането на парите от Националния план за възстановяване от страна на Европейската комисия. Това беше чисто политическо действие срещу предишните полски власти", заяви Дуда по време на пресконференция във Вилнюс.

"Опит за принуждаване на Полша да смени властта си, така го възприех, така го възприемам, и сегашните събития само го потвърждават", добави той.

Европейската комисия не беше на разположение веднага за коментар, предаде Ройтерс.

Дуда също така заяви, че е отворен за преговори и предложения за различни промени в полската съдебна система, но не би допуснал проверка на съдиите, които са били назначени по време на неговия мандат.