Гражданите на Полша ще могат да пътуват до САЩ без виза от началото на следващата седмица, обяви днес полският президент Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс и БТА. Той добави, че официалното съобщение ще бъде направено по-късно днес във Вашингтон. По думите му това е "важна и добра новина" за 37-те милиона поляци и 10-те милиона поляци в САЩ.

Застанал до американския посланик във Варшава Жоржет Мосбахер, Дуда благодари на президента Доналд Тръмп за решението му да включи Полша в списъка на страните от федералната програма за безвизов режим.

От 11 ноември, когато е Денят на независимостта - националният празник на Полша, - поляците ще могат да пребивават до 90 дни на територията на САЩ с цел туризъм или бизнес. Това решение на Вашингтон се очакваше отдавна в Полша, която е един от най-близките съюзници на САЩ в Европа със здрави двустранни политически, търговски и военни връзки, отбеляза Ройтерс.

Как се стигна до тук: Тръмп спази обещанието си

На 6 юли на един от централните площади на Варшава, претъпкан от хора, развяващи полски и американски знамена, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Полша е една от петте страни членки на НАТО, която харчи 2% от своя БВП за отбрана (колкото са изискванията). Тръмп благодари на Полша за гостоприемното й отношение към американските войници в полски бази. Присъствието на войските на САЩ е "символ на американската привързаност" към Полша и "нейното място в силна и демократична Европа", каза американският президент. Той подчерта още в речта си, че Полша е пример за другите страни, които се стремят към свобода.

Тогава Тръмп каза, че Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа. Президентът похвали духа на полския народ и способността му да издържа и преодолява всички опити за потискането и унищожаването му.

Още тогава, а впоследствие на няколко пъти намери поводи да го потвърди, Доналд Тръмп обеща да включи Полша в програмата за безвизово пътуване до САЩ.

Един от тези поводи стана покупката от Полша на 32 самолета F-35. Сделката беше одобрена от Конгреса на САЩ в края на септември.

Досега Полша беше една от петте страни членки на ЕС, гражданите на които се нуждаят от визи, за да посетят САЩ. Другите са България, Кипър, Хърватия и Румъния.

Главно условие за премахване на визите (става дума за неимигрантски визи) е процентът на откази за издаването им да е до 3. Не се съобщава (засега) дали Полша изпълнява този критерий. Наскоро българският външен министър Екатерина Захариева отчете, че процентът за България е спаднал съществено, без да го споменава. До преди няколко години беше 13.