Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви пред медиите, че неговото правителство е много критично към всякакви опити за прославяне на украинския националистически лидер от Втората световна война Степан Бандера, съобщи ПАП за БТА.

Украинската въстаническа армия на Бандера е отговорна за Волинското клане през 1943-1945 г., при което украински националисти избиват около 100 000 поляци в регионите Волиния и Източна Галиция, които преди войната са част от Полша.

"Ние сме изключително критични към всякакви действия за прославяне на Степан Бандера, тук не може да има нюанси", каза Матеуш Моравецки.

Той добави, че планира да постави въпроса "много, много решително" по време на следващите си разговори с украинския премиер Денис Шмигал.

Изявлението на Моравецки е във връзка с отдаването на почит от украинския парламент вчера на Бандера - украински националистически лидер по време на Втората световна война, който остава дълбоко разделяща историческа фигура. За едни той е герой, борил се за свободна Украйна, докато за други е престъпник, отговорен за убийството на хиляди поляци и евреи, пише БТА.

Бандера има паметници в Украйна, в това число и в Киев, а в страната го честват като национален герой. Той е кумир на националистическия батальон "Азов", чиито членове също бяха обявени за герои след обсадата и пленяването им в завода в Мариупол.