Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер свика кризисен щаб, а шефът на полицията Волфганг Алберс заяви, че това е "напълно ново измерение на престъпността", предаде Би Би Си.

В новогодишната нощ в полицията са били получени около 80 оплаквания за сексуални посегателства от жени, които са били нападнати в района на Централната жп гара и прочутата Кьолнска катедрала. Една от жертвите е била изнасилена, а десетки ограбени. Възможно е да има и още пострадали, които не са се оплакали.

Около катедралата са се били събрали около 1000 мъже. Постепенно множеството се разделило на малки групички, които целенасочено обграждали случайни жени, малтретирали ги и ги ограбвали, съобщи Дойче Веле в статия под заглавие "Насилие в ново измерение".

В нападенията участвали около 40 мъже на възраст между 15 и 35 години, които били пияни и агресивни. По думите на полицейския началник свидетели разказват, че те са били от арабски или северноафрикански произход.

Хенриете Рекер, която преди няколко месеца бе нападната и ранена с нож от противник на приемането на бежанци в Германия, определи нападенията срещу жените като "чудовищни".

"Не можем да позволим районът да се превърне в зона на беззаконие", категорична бе 58-годишната кметица, която пострада заради своята либерална позиция спрямо бежанците.

Кьолнската полиция признава, че е била неподготвена за случилото се около гарата.

В града обаче беше създадена специална разследваща комисия, която ще се опита да изясни и въпроса дали мъжете са се организирали през социалните мрежи. Комисията, наречена „Нова година”, получи допълнително персонална и материална подкрепа, за да установи колкото е възможно по-бързо кои са извършителите.

Според местни медии петима мъже са задържани, но досега информацията не е потвърдена официално.

В полицията в Хамбург също са постъпили жалби от жени, че са нападнати, ограбени и сексуално насилени на известната улица "Репербан" в навечерието на Нова година.

Правителството осъди атаките

Германското правителство осъди извършените сексуални посегателства, но отказа да критикува бежанците, предаде Франс прес.

"Аферата се разрасна с увеличаването на броя на жалбите от пострадали и вече поражда бурни настроения в Германия заради "новото измерение" на тези деяния, в които са замесени над 1000 души, извършили нападения или защитавали нападатели. Това е нова форма на организирана престъпност и ще трябва да обмислим начини, с които да реагираме на нея", заяви министърът на правосъдието Хайко Маас.

Той допълни, че не трябва тази афера да се използва в дебата за притока на мигранти в Германия.

"Външният вид на нападателите "не трябва да поражда всеобщо подозрение към бежанците, които независимо от произхода си, идват да потърсят убежище у нас", подкрепи го вътрешният министър Томас де Мезиер.