Полицаи във френския град Нант влязоха днес в схватки с участници в протестна демонстрация по повод смъртта на млад мъж, чието тяло бе извадено наскоро от река Лоара, предадоха ДПА и Ройтерс, на които се позова БТА.

Двайсет и четири годишният Стив Мая Канико е бил видян жив за последно по време на фестивал за национална музика на брега на реката на 21 юни. Тогава полицията се намесва, за да въведе ред в среднощната проява, като използва сълзотворен газ. Голям брой хора падат във водата, но биват спасени.

Тялото на Канико бе намерено във вторник от лодкар на един километър от мястото на инцидента. Преди това в продължение на пет седмици в града имаше протести и кампания в социални медии под наслов "Къде е Стив?". На плакати пишеше "Кой уби Стив". 

Днес протестът започна спокойно, като стотици хора стояха мълчаливо на брега на Лоара в памет на загиналия. Но впоследствие на по-голяма демонстрация в центъра на Нант протестиращи хвърляха предмети по полицаите, които отвръщаха със сълзотворен газ и водни оръдия.

Френските власти обещаха прозрачност в разследването на действията на полицията на 21 юни. В доклада на полицейския инспекторат, огласен след намирането на тялото, се твърди, че действията на полицаите тогава са били "оправдани и няма признаци за непропорционална употреба на сила", тъй като някои от празнуващите са хвърляли бутилки и камъни по полицаите.

Във вторник френският премиер Едуар Филип обяви, че няма връзка между изчезването на Канико и намесата на полицията на 21 юни.