Полицията в Чикаго изстреля 96 куршума за 41 секунди към цветнокож мъж, чийто автомобил е бил спрян за проверка. Това показват кадри от екшън камера, поставена върху тялото на единия от униформените, съобщава CNN.

Случката се разиграва в жилищния квартал "Гарфийлд Парк" на 21 март. Видеозаписите обаче са публикувани чак този вторник от Гражданската служба за полицейска отговорност в Чикаго.

Предварителното разследване показва, че шофьорът Декстър Рийд е открил огън по полицаите пръв. 

В разпространените кадри се вижда как полицай, облечен с яке с качулка, бейзболна шапка и бронежилетка със значка на нея, се приближава до водача на бял автомобил с тъмни стъкла.

"Свали прозореца", казва полицаят на шофьора.

Той първоначално сваля прозореца си надолу, но след това започва да го връща обратно.

"Какво правиш",  пита униформеният и продължава: "Не вдигай прозореца, не го вдигай".

Полицаят дърпа дръжката на шофьорската врата, която изглежда е заключена, и след това вади пистолет. "Отключи вратите сега! Отключи вратите", крещи още един представител на полицията.

Шофьорът казва: "Добре, опитвам се".

Секунди по-късно, докато полицаят се оттегля от автомобила, избухва стрелба. След това се чуват десетки изстрели в бърза последователност. Други видеозаписи показват най-малко двама други полицаи, които стрелят към Рийд от другата страна на улицата.

След като стрелбата свършва, тялото на Рийд е намерено да лежи по лице зад автомобила.

"Той започна да стреля по нас", казва полицай в един от видеоклиповете.

Около минута по-късно униформен оглежда пронизаната от куршуми кола на Рийд. "Пистолетът е точно там", казва полицаят, осветявайки автомобила с фенерче.

Един полицай е бил прострелян в китката по време на стрелбата и е бил хоспитализиран в добро състояние, съобщи полицията в Чикаго.

По предварителна информация убитият е бил спрян, защото шофирал без колан.

"Прегледът на видеозаписите и първоначалните доклади изглежда потвърждават, че г-н Рийд е стрелял първи, удряйки офицера, а четирима полицаи са отвърнали на огъня", казват властите.

Множество агенции разследват дали действията на служителите са били оправдани.