Деветдесет и пет годишна австралийка е в критично състояние, след като полицаи употребили срещу нея електрошоково оръжие в дом за възрастни хора, предаде Ройтерс, като се позова на местната полиция.

Полицейският отдел за разследване на убийства се е присъединил към разследването на случая, съобщи още полицията.

Полицаи се отзовали в сряда на сигнал от дом за възрастни хора на около 300 километра югозападно от Сидни. Сигналът бил подаден, след като служители на дома открили една от неговите обитателки, Клеър Ноулънд, извън стаята ѝ и с кухненски нож в ръка, каза заместник-комисарят на местната полиция Питър Котър.

Двама полицаи разговаряли с Ноулънд в продължение на няколко минути, но след като тя не пуснала ножа и започнала да се приближава към тях, единият от служител на реда използвал срещу нея тейзър и възрастната жена паднала на земята.

"В момента, когато срещу нея бил използван електрошок, тя се приближавала към полицаите, но следва да се отбележи, че тя се движела доста бавно", каза Котър на пресконференция. "Тя ползвала проходилка, но имала и нож", добави той.

Ноулънд страда от деменция и в момента се намира в болница в критично състояние. Случаят предизвика обществен скандал в Австралия.

"Употребата на електрошок, когато е била необходима единствено блага дума... тя е била объркана, което се случва с хора, които имат деменция, тя се е нуждаела от блага дума, от помощ и съдействие. Не е било необходимо срещу нея да се прилага силата на закона", заяви пред Ройтерс общественият адвокат Андрю Талър.