Смятам, че конфликтът между Русия и Украйна ще се ограничи със сегашния сблъсък. Спомена се за ново разширяване на санкциите. Има и доста сериозни промени в самата Русия. Този път Путин няма да отиде далеч.

Така политологът и експерт по европейските въпроси Владимир Шопов коментира пред Bulgaria ON AIR напрежението между Киев и Москва. Преди дни Русия блокира достъпа до Азовско море, като прегради Керченския пролив с огромен танкер, а в небето над него кръжаха бойни самолети и хеликоптери.

"Целта на санкциите е да се ударят енергийните носители в Русия. Санкциите са насочени доста добре. Те пречат на страната да развива една от най-големите си индустрии в бъдеще. Европа има доста варианти да предотврати ескалирането на напрежението", категоричен е Владимир Шопов.

Политологът коментира и създалата се около Brexit ситуация около Великобритания и Европейския съюз.

"От това, което виждаме, тази сделка ще бъде одобрена, но на второ гласуване, а не на първо. Първото гласуване ще е на 11 декември, но още от сега започва почвата да се подготвя за евентуални проблеми. В момента сме на финалната права на сагата", сигурен е експертът.

По думите му всички играчи започват здраво да блъфират, за да се извлече колкото се може по-голяма полза.

"Отговорността за провал на тази сделка е прекалено голяма. Значителна част от хората в консервативната партия ще си дадат сметка за това. Те трябва първоначално да блокират самото споразумение, но освен това трябва да свалят собственото си правителство. Реално пък Великобритания ще стане неуправляема", добави още Шопов.