Девет месеца след като нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин започва да разединява Запада, пише politico.eu.

Високопоставени европейски представители са в ярост на администрацията на Джо Байдън и сега обвиняват американците, че печелят цяло състояние от войната, докато страните от ЕС страдат.

"Факт е, че ако погледнете трезво, страната, която печели най-много от тази война, са САЩ, защото те продават повече газ и на по-високи цени, и защото продават повече оръжия", казва един от високопоставените служители пред изданието.

Взривоопасните коментари от официални лица, дипломати и министри от други страни следват нарастващия гняв в Европа заради американските субсидии, които заплашват да засегне европейската индустрия. Кремъл вероятно ще приветства отравянето на атмосферата сред западните съюзници.

"Наистина се намираме в исторически момент", заяви високопоставен служител на ЕС, твърдейки, че двойният удар от нарушаването на търговията от американските субсидии и високите цени на енергията рискува да обърне общественото мнение срещу военните усилия и трансатлантическия съюз. "Америка трябва да осъзнае, че общественото мнение в много страни от ЕС се променя.", казва той.

Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел призова Вашингтон да отговори на европейските опасения. "Американците - наши приятели - вземат решения, които имат икономическо въздействие върху нас", казва той в интервю за "Политико".

Най-голямо напрежение през последните седмици предизвикаха "зелените" субсидии и данъци на Байдън, които според Брюксел несправедливо отклоняват търговията от ЕС и заплашват да унищожат европейските индустрии. Въпреки официалните възражения от страна на Европа, Вашингтон досега не е показал признаци на отстъпление.

В същото време сътресенията, причинени от инвазията на Путин в Украйна, водят до рецесия на европейските икономики, до рязко покачване на инфлацията и опустошително свиване на енергийните доставки, което заплашва с прекъсвания на електрозахранването и нормиране на потреблението тази зима.

Опитвайки се да намалят зависимостта си от руската енергия, страните от ЕС се насочват към газ от САЩ - но цената, която европейците плащат, е почти четири пъти по-висока от тази на същото гориво в Америка. Освен това има вероятност да се увеличат поръчките за американско въоръжение, тъй като европейските армии изпитват недостиг след изпращането на оръжия в Украйна.

Всичко това става прекалено много за висшите служители в Брюксел и други столици на ЕС. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че високите цени на газа от САЩ не са "приятелски", а германският министър на икономиката призова Вашингтон да прояви повече "солидарност" и да помогне за намаляване на енергийните разходи.

Министри и дипломати, базирани в страни на ЕС, изразиха разочарование от начина, по който правителството на Байдън просто игнорира въздействието на вътрешните си икономически политики върху европейските съюзници.

Според "Политико" когато лидерите на ЕС са се обърнали към Байдън по повод високите цени на природния газ в САЩ по време на срещата на Г-20 в Бали миналата седмица, американският президент просто е изглеждал незапознат с проблема, твърди цитираният по-горе високопоставен служител. Други длъжностни лица и дипломати от ЕС са се съгласили, че американското незнание за последиците за Европа е основен проблем.

"Европейците са видимо разочаровани от липсата на предварителна информация и консултации", казва Дейвид Клейман от мозъчния тръст Bruegel.

Длъжностни лица и от двете страни на Атлантическия океан признават рисковете, които все по-токсичната атмосфера ще има за западния съюз. Пререканията са точно това, което Путин би желал, съгласиха се дипломати от ЕС и САЩ, пише "Политико".

Засилващият се спор относно Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън - огромен пакет от мерки в областта на данъчното облагане, климата и здравеопазването - отново постави високо в политическия дневен ред опасенията за трансатлантическа търговска война. Министрите на търговията на ЕС трябва да обсъдят отговора си в петък, докато длъжностните лица в Брюксел изготвят планове за спешна помощ от субсидии, за да спасят европейските индустрии от колапс.

"Законът за намаляване на инфлацията е много обезпокоителен", заяви нидерландският министър на търговията Лийзе Шрайнемахер. "Потенциалното му въздействие върху европейската икономика е много голямо", смята тя.

"САЩ следват вътрешен дневен ред, който за съжаление е протекционистки и дискриминира съюзниците на САЩ", заяви Тонино Пицула от Европейския парламент, отговарящ за въпросите на трансатлантическите отношения.

Американски служител е подчертал, че определянето на цените за европейските купувачи на газ отразява частни пазарни решения и не е резултат от каквато и да е политика или действие на американското правителство. "Американските компании са били прозрачни и надеждни доставчици на природен газ за Европа", казва служителят, цитиран от "Политико". Капацитетът за износ беше ограничен и от авария през юни, която наложи спирането на ключово съоръжение.

В повечето случаи, добавя служителят, разликата между експортните и импортните цени не отива при износителите на втечнен природен газ от САЩ, а при компаниите, които препродават газа в ЕС. Най-големият европейски изпълнител на дългосрочни договори за американски газ е френската TotalEnergies например.

Това не е нов аргумент от американска страна, но изглежда не убеждава европейците, пише изданието. "Съединените щати ни продават своя газ четири пъти по-скъпо, когато той прекосява Атлантическия океан. Разбира се, американците са наши съюзници... но когато нещо се обърка, е необходимо и между съюзниците да се каже това", заяви в сряда по френската телевизия европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

По-евтината енергия бързо се превърна в огромно конкурентно предимство и за американските компании. Предприятията планират нови инвестиции в САЩ или дори преместват съществуващите си предприятия от Европа в американски заводи. Само тази седмица химическата мултинационална компания Solvay обяви, че избира САЩ пред Европа за нови инвестиции, което е последното от поредица подобни изявления на ключови индустриални гиганти от ЕС.

Съюзници или не?

Въпреки разногласията в областта на енергетиката, едва когато Вашингтон обяви схема за промишлени субсидии в размер на 369 млрд. долара в подкрепа на зелените индустрии по силата на Закона за намаляване на инфлацията, Брюксел изпадна в пълна паника.

"Законът за намаляване на инфлацията промени всичко. Вашингтон все още ли е наш съюзник или не?", казва един от дипломатите на ЕС

За Байдън законът е историческо постижение в областта на опазването на климата. "Това не е игра с нулев резултат IRA ще увеличи пая за инвестиции в чиста енергия", казва американският служител.

Но ЕС вижда това по различен начин. Служител от френското министерство на външните работи заяви, че диагнозата е ясна: това са "дискриминационни субсидии, които ще нарушат конкуренцията". Тази седмица френският министър на икономиката Бруно Льо Мер дори обвини САЩ, че вървят по пътя на китайския икономически изолационизъм, като призова Брюксел да повтори този подход. "Европа не трябва да бъде последният мохикан", каза той.

ЕС подготвя своите ответни мерки, като например големи субсидии, за да предотврати унищожаването на европейската промишленост от американските конкуренти. "Изпитваме пълзяща криза на доверието по търговските въпроси в тези отношения", заяви германският евродепутат Райнхард Бютикофер.

"В някакъв момент трябва да отстояваш себе си", заяви френският евродепутат Мари-Пиер Ведрен. "Намираме се в свят на сблъсък на силите. Когато се бориш с ръце, ако не си мускулест, ако не си подготвен както физически, така и психически, губиш."

Зад кулисите нараства и раздразнението от парите, които се вливат в американския отбранителен сектор.

САЩ са най-големият доставчик на военна помощ за Украйна, като от началото на войната са предоставили оръжия и оборудване на стойност над 15,2 млрд. долара. Според Борел ЕС досега е предоставил на Украйна военно оборудване на стойност около 8 млрд. евро.

Според един високопоставен служител от Брюксел възстановяването на запасите от някои сложни оръжия може да отнеме "години" поради проблеми във веригата за доставки и производството на чипове. Това подхранва опасенията, че американската отбранителна индустрия може да спечели още повече от войната.

Пентагонът вече разработва пътна карта за ускоряване на продажбите на оръжия, тъй като натискът от страна на съюзниците да отговорят на по-големите искания за оръжия и оборудване нараства.

Друг дипломат от ЕС твърди, че "парите, които печелят от оръжия", биха могли да помогнат на американците да разберат, че печеленето на "всички тези пари за газ" може да е "малко прекалено".

Дипломатът твърди, че отстъпката от цената на газа може да ни помогне да "запазим единно общественото си мнение" и да преговаряме с трети страни за доставките на газ. "От гледна точка на оптиката не е добре да се създава впечатление, че най-добрият ти съюзник всъщност прави огромни печалби от твоите проблеми", казва дипломатът пред "Политико".