САЩ проучват публикация в медии, според която израелските военни са използвали изкуствен интелект (ИИ), за да идентифицира цели за бомбардировки в Газа, съобщи говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби пред Cи Ен Ен, предаде Ройтерс.

В интервю за Cи Ен Ен Кърби заяви, че САЩ не са проверили съдържанието на публикацията в списание +972 и Local Call в сряда. В нея са цитирани служители на израелското разузнаване, участващи в програма, известна като "Лавандула", пише БТА.

Израелските сили за отбрана в изявления за медиите вчера отрекоха, че изкуственият интелект е бил използван за идентифициране на заподозрени екстремисти и цели.

В публикацията се казва, че израелската армия е маркирала десетки хиляди жители на Газа като заподозрени за убийство, използвайки ИИ с малко човешки контрол.

В интервюто за Си Ен Ен Кърби беше попитан и за публикация на Axiosq, че израелското военно правителство е одобрило отваряне на граничния пункт Ерец с Газа, за да се позволи влизането на повече хуманитарна помощ.

Кърби заяви, че ако това е вярно, отварянето на пропускателния пункт ще е "добре дошло" и "със сигурност е в съответствие" с това, което премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е казал пред президента на САЩ Джо Байдън в разговора им в четвъртък.